Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 apr 2017 11:19 

Minder productverlies door grip op vochtstatus bij peren en trostomaten


Een minder optimale vochtstatus leidt bij versproducten tot kwaliteitsproblemen, gewichtsverlies en waardeverlies. Om inzicht en meer grip te krijgen op de vochtstatus doen 29 bedrijven samen met Wageningen Food & Biobased Research onderzoek naar het voorkómen en beheersen van partijspecifieke, aan de vochtstatus gerelateerde problemen. De kennis en technologie die ontwikkeld wordt in het publiek-private samenwerkingsproject Humistatus draagt bij aan de verbetering van de kwaliteit en de vermindering van productverliezen.

Schimmel en fysiologisch bederf en uitdroging zijn bekende aan vocht gerelateerde problemen bij versproducten. Zo kunnen kwaliteitsproblemen ontstaan bij een lange bewaring van appels en peren, maar ook bij andere producten in kortere ketens, zoals trostomaten. Deze problemen treden veelal partijspecifiek op, tijdens bewaring en in de verdere afzetketen, waar slechts beperkt gestuurd kan worden op de vochtstatus

Eén van de doelen in het project Humistatus is om tot een biomarker als sensor te komen die de vochtstatus van partijen in de keten kan monitoren. Onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research werken aan de definiëring van het begrip vochtstatus en screenen mogelijke meetmethoden en nieuwe sensortechnieken op geschiktheid. Ook wordt onderzocht welke factoren tijdens de teelt relevant zijn voor een specifieke vochtstatus op het oogstmoment en welke invloed die hebben op eventuele latere problemen in de keten of tijdens de bewaring. Voorbeelden van onderzoeksvragen daarbij zijn: 

  • hoe bepalend zijn vochtaanbod en weercondities, net voor de pluk, op initiële vochtstatus en uiteindelijke kwaliteit van geoogste peren? 
  • Hoe bepalend is kasklimaat voor gevoeligheid voor kroonschimmel in de keten bij trostomaat?

In het project worden ook experimenten met diverse technieken, die de vochtstatus na de oogst kunnen beïnvloeden, in de praktijk uitgevoerd. Te denken valt aan verpakkingen en kisttype, de wijze van afkoelen en ventileren. Daarnaast worden in het onderzoek effecten van duurzame vernieuwingen in de koeltechniek (o.a. impact van natuurlijke koudemiddelen) op de vochtstatus en kwaliteit meegenomen. Vooral voor peren is de uitdaging een gelijkmatig celklimaat te creëren waardoor de productkwaliteit in de cel ook homogener wordt.

Het project is een publiek-private samenwerking binnen de koepel Tuinbouw Logistiek en wordt in 2020 afgerond. Penvoerder van het project is de Koninklijke Vereniging voor Koude (KNVvK). Het project wordt gefinancierd vanuit de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, samen met private bijdragen van een brede groep van bedrijven: techniek (koudetechniek, sensortechniek, verpakkingen), hardfruit (teelt, bewaring, handel), tomaten (veredeling, teelt, handel).

bron: Wageningen University & Research



  Nieuwsflash
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer