Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 apr 2017 15:19 

Arbeidskosten nog altijd op één na hoogste binnen de EU


De kosten voor arbeid zijn vorig jaar in België met 0,2 toegenomen, een stijging die duidelijk minder groot is dan in de meeste andere EU-landen. Dat blijkt uit cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat heeft bekendgemaakt. Desondanks blijven de Belgische arbeidskosten wel nog altijd de op een na hoogste van Europa.

Enkel in Italië zijn de kosten voor arbeid in 2016 naar beneden gegaan (-0,8 procent). In Malta (ongewijzigd), Nederland (+0,1 procent) en België (+0,2 procent) bleven de kosten zo goed als stabiel. De gemiddelde stijging in de EU bedroeg 1,6 procent.

Het Belgische beleid van loonmatiging en de indexsprong komen daarmee dus duidelijk tot uiting in de Europese statistieken. Het nieuwe interprofessioneel akkoord heeft overigens bepaald dat de lonen de komende twee jaar met 1,1 procent bovenop de index mogen stijgen.

Bij die evolutie moet wel de kanttekening gemaakt worden dat het gaat om de kosten op basis van de nationale munt. Uitgedrukt in euro's is het namelijk het Verenigd Koninkrijk dat de grootste daling van de arbeidskosten kent: maar liefst -10,1 procent. Maar dat heeft vooral te maken met de val van de Britse pond, die ruimschoots de duurdere arbeidskosten (+1,5 procent) compenseert.
Nog altijd een van Europese landen met hoogste arbeidskost
Overigens blijft België, ondanks de beperkte stijging, nog altijd een van de Europese landen met de hoogste arbeidskost. Die bedraagt in ons land gemiddeld 39,2 euro per uur, waarmee we net als de voorbije jaren enkel Denemarken (42,0 euro) moeten laten voorgaan. Daarnaast kennen ook Zweden (38,0), Luxemburg (36,6) en Frankrijk (35,6) een hoge arbeidskost.



  Nieuwsflash
 
MKZ DuitslandLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer
 
 
Aanvraagperiode voor flankerend beleid oranje bedrijven verlengd tot 28 februari 2025 Lees meer
 
 
Agristo breidt uit in Europa en de Verenigde Staten Lees meer
 
 
Ecoregeling voedermanagement methaanreducerende maatregelen voor rundvee Lees meer
 
 
Nieuwe look voor Vlaamse stands op de 41e editie van IPM Essen (28 - 31 januari 2025) Lees meer
 
 
2024 was recordnat, somber en op vijf na warmste Lees meer