Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 07 apr 2017 17:26 

Resultaten bladziektebestrijfing in wintertarwe


Het Landbouwcentrum Granen (LCG) en partners verrichtte ook vorig jaar weer nuttig onderzoek naar de ziektebestrijding in wintertarwe. Diverse fungiciden werden vergeleken ten aanzien van de bestrijding van bladziekten, toepassing in het stadium ‘voorlaatste blad/laatste blad’ in wintertarwe.

Doel van de proefveldwerking is na te gaan welke fungiciden technisch gezien, het meest efficiënt zijn tegen de respectievelijke bladziekten bij de bladbehandeling in wintertarwe.
Hiertoe werden er vijf bladziektebestrijdingsproeven aangelegd in 2016. Deze werden gerealiseerd door:
- Inagro vzw, afdeling Akkerbouw, te Rumbeke-Beitem (proefplaatsen Koksijde in de kustpolder en Zwevegem - Sint-Denijs, provincie West-Vlaanderen)
- vzw PIBO Campus en het Provinciaal Instituut voor Biotechnisch Onderwijs (PIBO), te Tongeren (proefplaats Tongeren-Piringen, provincie Limburg)
- het Vrij Technisch Instituut, Land- en Tuinbouw, te Poperinge (proefplaats Poperinge, provincie West-Vlaanderen)
- het Land-en Tuinbouwcentrum Waasland (LTCW), Biotechnische & Sport, te Sint-Niklaas (proefplaats Beveren-Waas (Kieldrecht) in de Wase polder, provincie Oost-Vlaanderen)

Bij de interpretatie van de proefresultaten dient rekening gehouden te worden met de ziektedruk in het proefveld. Het resultaat van een welbepaalde behandeling hangt immers in belangrijke mate af van de aanwezige ziektedruk (aard van de ziekten, tijdstip van de infectie en bezettingsgraad).

Zwevegem en Koksijde
Diverse bladbehandelingen werden vergeleken bij toepassing in het stadium ‘voorlaatste blad’ te Zwevegem (Sint-Denijs) en in het stadium ‘verschijnen voorlaatste blad’ te Koksijde. Gezien de vroege druk van gele roest te Zwevegem (Sint-Denijs) en te Koksijde werd er voorafgaand aan de bladbehandeling in het stadium ‘voorlaatste blad’ een behandeling uitgevoerd in het stadium ‘1e knoop’ tegen gele roest met Rubric 1 l/ha.
Onder de gegeven proefomstandigheden werden er tussen de diverse fungiciden bij de bladbehandeling geen significante verschillen vastgesteld te Koksijde. En nagenoeg geen significante verschillen te Zwevegem (Sint-Denijs); enkel Palazzo 1,6 l + Bravo 1 l/ha presteerde significant beter dan de meeste andere fungiciden te Zwevegem (Sint-Denijs)
Toevoeging van Bravo 1 l/ha aan Palazzo 1,6 l/ha verhoogde de bruto-graanopbrengst met 312 kg/ha te Zwevegem (Sint-Denijs) en met 272 kg/ha te Koksijde.
Toevoeging van Rubric 0,75 l/ha aan Cherokee gaf een lichte verhoging van de bruto-graanopbrengst (+ 229 kg/ha) te Zwevegem (Sint-Denijs); te Koksijde werd er geen verhoging van de bruto-graanopbrengst bekomen.

Poperinge en Tongeren
Te Poperinge en Tongeren (Piringen) werd er één bladbehandeling uitgevoerd; deze werd uitgevoerd in het stadium ‘voorlaatste blad’ te Poperinge en in het stadium ‘voorlaatste tot laatste blad’ te Tongeren.
Onder de vermelde proefomstandigheden werden bij inzet van de bladbehandeling in het stadium ‘voorlaatste blad’ te Poperinge, de significant hoogste bruto-meeropbrengsten bekomen met Tifex 0,8 l + Panax 2,4 l en ook de combinatie Cherokee 1,25 l + Rubric 0,75 l. Tussen de overige fungiciden bij de bladbehandeling werden er geen significante verschillen vastgesteld.
Te Tongeren werd de bladbehandeling op een iets later tijdstip ingezet namelijk in het stadium ‘voorlaatste tot laatste blad’. Tussen de diverse fungiciden werden er geen significante verschillen in graanopbrengst vastgesteld.

Beveren-Waas
De bladbehandelingen te Beveren-Waas (Kieldrecht) werden uitgevoerd in het stadium ‘laatste blad’ op 24 mei 2016, dit in tegenstelling tot de andere eerder weergegeven proeflocaties waar dit gebeurde in het stadium ‘voorlaatste blad’. De periode tussen de bladbehandeling en de daaropvolgende aarbehandeling (6 juni 2016) bedroeg slechts dertien dagen.
Onder de gegeven proefomstandigheden en ziektedruk bedroeg de bruto-meeropbrengst door inzet van de bladbehandeling in het stadium ‘laatste blad’ gevolgd door een aarbehandeling met Acanto 0,8 l + Prosaro 1 l/ha, gemiddeld slechts 842 kg/ha. Tussen de diverse fungiciden bij de bladbehandeling werden er geen significante verschillen vastgesteld.

Besluit
Globaal genomen werden er tussen de diverse fungiciden bij de bladbehandeling weinig significante verschillen in bruto-meeropbrengst bekomen. Voor de enkele gevallen waar er significante verschillen tussen de fungiciden bij de bladbehandeling optraden, beperkte dit zich tot slechts twee van de vijf proeflocaties en ging het bo vendien niet om dezelfde fungiciden op beide proeflocaties.
Desalniettemin blijkt dat er een positieve bijdrage kan geleverd worden aan de bruto-graanopbrengst:
- door toevoeging van chloorthalonil aan de bladbehandeling
- door het combineren van meerdere werkzame stoffen/triazolen bij de bladbehandeling

 D. Wittouck, J. Claeys, L. Willaert, K. Boone, Inagro vzw, afdeling Akkerbouw, Rumbeke-Beitem; D. Cauffman, M. Carlens, N. Luyx, M. Peumans, K. Vrancken,vzw PIBO Campus en het Provinciaal Instituut voor Biotechnisch Onderwijs (PIBO), Tongeren; P. Vermeulen, D. Goethals, S. Vandeputte,Vrij Technisch Instituut, Land- en Tuinbouw, Poperinge; D. Martens, R. Van Avermaet, Land- en Tuinbouwcentrum Waasland (LTCW), Biotechnische & Sport, Sint-Niklaas.



  Nieuwsflash
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer