Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 apr 2017 14:31 

"Aanvoer primeuraardappelen uit Cyprus voorlopig nog beperkt" (update)


"In grote lijnen is het primeurseizoen voor aardappelen te vergelijken met vorige jaren. Er zijn enkele verschillen. Zo ligt de prijs iets hoger en is Cyprus later van start gegaan, omdat er later is geplant doordat het pootgoed later kwam en de winter kouder was. Nu is er momenteel ook wat vertraging vanwege de regen. Door de vulkanische kleigrond daar kan er niet worden geoogst met regen", vertelt Michel Binst van Primimport.

Het aardappelimportseizoen bij Primimport start altijd voor kerst met de 'wintercrop'. "De 'springcrop' is ondertussen alweer drie weken in het land. Momenteel moeten we het dus met minder volumes uit Cyprus doen, dus dat is even krap. We moeten wat meer delen op het moment. Naar verwachting is de aanvoer binnen enkele dagen weer hersteld." Hij geeft aan dat het areaal in Cyprus lichtjes is gestegen. "Voor het verdere seizoen worden goede opbrengsten verwacht. Qua prijs zitten we elk jaar op hetzelfde startniveau. Het hangt natuurlijk af van verschillende factoren hoe dit verder zal ontwikkelen. Het weer hier en daar en de aanvoer van andere origines zijn van grote invloed."

Ook uit Israël heeft Primimport aardappelen. "Uit dit land komt voldoende aanvoer. We hebben geen probleem om de programma's uit te leveren." Is Israël geen vervanger als er tekorten zijn van Cyprus? "Op de versmarkt in Brussel niet. Daar kopen ze bijna uitsluitend Cyprus. Uit Israël krijgen we ook alleen grootverpakkingen van 1350 kilo. Deze worden later pas kleinverpakt. Daarnaast is Israël ook een totaal ander product."

De komende tijd ziet de handelaar positief in. "We gaan een goed seizoen tegemoet met - zoals het er nu uit ziet - correcte prijzen. Nu zijn de aardappelen redelijk duur, maar als Spanje zal starten, gaat dit misschien veranderen. De aanvoer uit dit land begint half mei. De hoge prijzen kunnen nog wel even aanhouden aangezien er ook nog maar weinig 'oude' oogst is in België van goede kwaliteit."

Volgens hem zijn Nicola en Charlotte twee zeer belangrijke rassen in België. "Deze liggen bij vrijwel elke retailer jaarrond in de schappen. Er zijn natuurlijk veel meer variëteiten. Supermarkten proberen ook vaak andere rassen maar die twee zijn vaste referenties."



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer