Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 apr 2017 12:26 

"Marges in de aardappelen gaan dit seizoen voor groot deel naar de teler"


De aardappelmarkt is al een hele tijd lui-duur. "De export is momenteel gewoon rustig tot slecht te noemen. In het Oostblok heeft men voldoende eigen product en in zulke jaren mis je afzetkanalen als Rusland, maar ook Senegal des te meer", constateert Adrie Kleinjan.

 "Je ziet dat de handel dan in een spagaat komt te zitten. Verder weg zijn de exportvolumes naar de Cariben ook niet wild en Maleisië en Singapore worden voornamelijk vanuit China beleverd."

"Gelukkig doen in Afrika, bepaalde bestemmingen wel mee en worden ze niet zo overvoerd met aardappelen als in de uienhandel het geval is, al zijn er ook in de aardappelen wel mogelijkheden om dit te forceren. Daarnaast hebben we in de aardappelen, in tegenstelling tot de uien en peen, met de industrie een vangnet voor onze producten. Al is ook hierin de afzet verstoord geraakt na het faillissement van Hanjin, wat de exportpositie voor onze verse aardappelen en friet heeft vertroebeld", vervolgt de aardappelhandelaar.

"Er is nog voldoende oude oogst beschikbaar, maar het is niet zo dat we gigantische volumes tot onze beschikking hebben. De komende weken worden dan ook cruciaal voor het verloop van de markt. Zodra er wat extra vraag komt, zal de prijs daar op reageren, maar het tegenovergestelde is ook het geval. De kwaliteit van de oude oogst is afgezien van wat rooibeschadigingen tot op heden goed te noemen. Vooralsnog blijven de prijzen op een vast niveau, maar het geld gaat voornamelijk naar de telers en er blijft weinig marge voor de handel. Maar goed, je kunt niet altijd zes gooien", concludeert Adrie.

De invloed van de importaardappelen is vooralsnog beperkt gebleven. "Binnenlandse supermarkten zullen binnen nu en enkele weken schakelen. Maar bepaalde supermarkten gaan ook door met kwalitatief goede oude oogst en betalen daar ook een goede  prijs voor. Ook in de primeurgebieden hebben de weersinvloeden zich laten gelden, waardoor de volumes in mindere mate of later binnen komen. Daardoor is het even de vraag wanneer het omschakelmoment zal zijn."

"Hier in Nederland gaan de aardappelen erg voorspoedig de grond in. De structuur is enorm goed. Het vroege tijdstip kan zeker wat negatieve effecten hebben op de oude oogst. Maar er is weer uitzicht op nieuwe oogst. Dat geeft altijd weer stof tot spreken. Uit de laatste cijfers blijkt dat het areaal in Noordwest-Europa met 3,6% toegenomen, maar het is daarbij vooral belangrijk wat er groeit. Afgelopen jaar hadden we ook een areaaltoename en we hebben tot nu toe gezien dat we uiteindelijk minder aardappelen tot onze beschikking hadden", besluit Adrie.

AGF



  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer