Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 apr 2017 13:26 

'Bodemkwaliteiten zonder probleemeigenaar'


Werken aan de bodemkwaliteit wordt belemmerd doordat er geen echte probleemeigenaar is van deze kwaliteit. Volgens LTO-bestuurder en vollegrondsgroenteteler Jan Roefs beperkt de overheid zich tot één dimensie door alleen op de normen voor stikstof en fosfaat te sturen.

Het levert in zijn ogen geen constructieve verbetering op voor boer, milieu en samenleving.

Misschien is de boer nog wel het meest bezig de bodemkwaliteit te bewaken, valt te concluderen uit de woorden van Roefs: „Boeren en tuinders zijn vanuit zichzelf gemotiveerd percelen goed achter te laten voor de volgende generatie.” Roefs onderstreepte dit boerenmotto door bij de overname van zijn bedrijf zijn vader een bodemprofiel cadeau te doen. Het is een prachtig beeld van generaties zorg voor de voedselproducerende bodem.

Volgens Roefs is de bodem voor iedereen een 'black box'. Dat je er goed voor moet zorgen is duidelijk, maar het is een complex systeem. Daardoor is de eendimensionale benadering met alleen mestnormen te beperkt om mee te sturen. Volgens Roefs blijkt vaak dat veel factoren samen bepalen of nutriënten naar het grondwater lekken. Het zou in zijn ogen wel eens mogelijk zijn dat bij ruime toediening van organische stof samen met bemesting naar gewasbehoefte en goede bodembeheersmaatregelen zowel de opbrengst als de milieukwaliteit omhoog gaat.

Verhuur van land aan steeds wisselende telers en hoge grondprijzen leggen een hoge druk op de bodem. „De relatie tussen bodembezit en bodemgebruik wordt steeds losser. Daarbij komt dat ik niet eens voldoende organische stof mág aanvoeren binnen de normen.” Roefs wil het liefs van die patstelling af zonder daar direct weer een woud van regels bij te krijgen.

Met het op Vredepeel lopende onderzoek naar verschillende soorten bodembeheer is Roefs erg blij. Het liefst wil hij tot een nog bredere onderbouwing komen van de invloed van verschillende vormen van bodembeheer op waterkwaliteit, biodiversiteit en gewasproductie. Van de LTO-bestuurder mag dergelijk onderzoek op meer plaatsen gebeuren. Met kennis van bemesting op verschillende grondsoorten, de invloed van teelthistorie, drainage, bodemleven en chemie is veel meer te voorspellen wat de reactie van bodem en gewas zullen zijn op bemesting, organische stof en beheer.



  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer