Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 apr 2017 12:20 

Nederlandse land- en tuinbouw: beduidend minder plannen voor bedrijfsuitbreidingen


De Nederlandse land- en tuinbouwers zijn minder van plan om het bedrijf uit te breiden dan in 2015. Waar in 2015 nog op 25,5% van de agrarische bedrijven uitbreidingsplannen aanwezig waren, beperkte dit percentage zich in het afgelopen jaar tot 17,0%. Het niveau beëindigingsplannen is licht gestegen.


 

Dat blijkt uit de inventarisaties van de toekomstintenties van de Nederlandse agrarische ondernemers over de afgelopen jaren. Sinds 1995 brengt het agrarisch marketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect de marktsituatie in kaart door het afnemen van telefonische interviews bij land- en tuinbouwers binnen alle agrarische sectoren.

Meeste uitbreiders op bedrijven met gewascombinaties
Binnen elke sector in de Nederlandse land- en tuinbouw zien we het niveau uitbreidingsplannen van de ondernemers dalen. De daling is het sterkst binnen de rundveehouderij (van 32,5% naar 18,9%). Het percentage uitbreidings-/opvolgplannen is het hoogst onder de agrariërs op de bedrijven met gewascombinaties (20,3%). De agrariërs op de blijvende teelt bedrijven hebben relatief gezien de minste uitbreidingsplannen (10,5%).

Lichte stijging stoppersniveau
In de afgelopen twee jaar is het percentage Nederlandse land- en tuinbouwers met beëindigingsplannen licht toegenomen. In 2016 gaf 6,8% van de agrariërs aan de bedrijfsactiviteiten te willen beëindigen, in 2015 was dit 6,0%. Relatief gezien bevinden de meeste ‘stoppers’ zich op de blijvende teelt bedrijven (10,3%). Het laagste percentage beëindigingsplannen wordt getraceerd op de bedrijven met meerdere soorten vee (3,6%).

1 op 3 rekent op opvolger
Op 35,0% van de Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven (met een bedrijfshoofd van 50 jaar of ouder) rekent men op een bedrijfsopvolger. In de afgelopen vijf jaar is het niveau opvolgers vrij stabiel gebleven. Het percentage opvolgers is het hoogst op de bedrijven met meerdere soorten vee (42,9%), het laagst op de tuinbouwbedrijven (24,3%).

Nederlandse agrariër gemiddeld 55 jaar oud
De land- en tuinbouwer in Nederland is gemiddeld 54,86 jaar oud. De akkerbouwers in Nederland zijn gemiddeld genomen het oudst (57,23 jaar), de tuinders het jongst (52,61 jaar).

Verwachtingen agrarische sector in 2017
Na een relatief slecht 2015 en 2016, hebben de prijzen zich aan het eind van 2016 / begin 2017 weer wat hersteld. ABN Amro verwacht volumegroei voor de agrarische sector in 2017. Het uitblijven van perikelen omtrent een Brexit, de gematigde groei in de belangrijkste exportlanden en de toename van de consumentenbestedingen betekenen dat de verwachtingen voor de export van agrarische producten en de verkoop van voedingsmiddelen in Nederland positief zijn. Voor 2017 verwacht ABN AMRO dat de volumes met 1,5% zullen groeien, voor 2018 verwacht ABN AMRO een groei van 1%. Wel zullen er verschillen per branche zijn (Bron: ABN Amro, 2017).



  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer