Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 24 apr 2017 17:06 

Minder bollentelers op grotere Nederlandse oppervlakte


Het aantal bedrijven dat zich met de teelt van bloembollen bezighoudt is sinds 2000 met 40 procent afgenomen. Daarentegen benutten de blijvende telers een steeds groter areaal. De oppervlakte voor de bloembollenteelt in 2016 steeg met 16% ten opzichte van 2015.

De schaalvergroting is overigens al jaren aan de gang want de gemiddelde bloembollenteler had in 2016 bijna twee keer zo veel land bestemd voor de bollenteelt als in 2000. Dit meldt het CBS op basis van de definitieve landbouwstatistieken.

Nederland kent steeds minder bloembollentelers. Het aantal bedrijven met bloembollenteelt nam sinds de eeuwwisseling – toen er nog 2700 bollentelers waren - met 40% af naar iets meer dan 1600 bedrijven. Tegelijkertijd verdubbelde in dezelfde periode 2000-2016 het gemiddelde areaal per teler van ongeveer 8 hectare naar 16 hectare.
Noord-Holland neemt nog steeds het leeuwendeel van de bollenteelt voor haar rekening maar de teelt verspreidt zich meer over het land. Zo is de bollenteelt in de provincies Drenthe, Flevoland en Overijssel flink gegroeid.
Niet alleen is het aantal bedrijven afgenomen en worden bestaande bedrijven groter, ook laten bollentelers steeds vaker de teelt van bepaalde soorten achterwege. Zo is vooral het aantal telers van narcissen en gladiolen met respectievelijk 64 en 53% gedaald sinds 2000. Verder nam ook het aantal tulpenbollentelers met 47% af. Van de tulpenbollen nam het areaal wel toe. Steeds minder telers zijn dus verantwoordelijk voor het groeiende areaal van deze bollensoort.

Ondanks de daling van het aantal bloembollentelers steeg de oppervlakte landbouwgrond bestemd voor de bollenteelt. Het areaal bloembollen is sinds 2000 met 16% gegroeid naar meer dan 26.000 hectare. Alleen al tussen 2015 en 2016 steeg het areaal met ongeveer 5 procent.
Het is vooral de tulp die in de lift zit. Het areaal tulpen nam sinds 2000 met 36% in omvang toe. Meer dan de helft van het totale bloembollenareaal werd vorig jaar bestemd voor de tulpenbollenteelt, zo blijkt uit de cijfers van CBS.
De arealen lelies en hyacinten groeiden ook, maar met respectievelijk 30 en 20% minder hard dan het areaal tulpenbollen. De gladiool is steeds minder populair bij bollentelers. Het areaal gladiolen laat al jaren een gestage daling zien en is 43% kleiner dan in 2000.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer