De voorraden werden de laatste weken nog regelmatig geschetst als normaal. De situatie was evenwel niet langer houdbaar.
De industrie dient een pak aardappelen bij aan te kopen.
De koudegolf, die zich momenteel over gans Europa doorzet, vertraagt de groei zienderogen. Dit wakkert het positieve sentiment aan.
Het wordt duidelijk zo dat in Oost-Europa de ontwikkeling van de aardappelen al even stug verloopt als bij ons. Ook al komen weertechnisch nu en dan een paar aanvaardbare dagen, de groei is momenteel de helft of minder van wat normaal zou kunnen verwacht worden. De temperatuur in de grond is 'te laag'.
De verwerkers stellen nu nog over een behoorlijke voorraad te beschikken. Deze komt evenwel gedeeltelijk uit de contracten met de primaire sector en/of de handel. Vooral deze laatste lopen er zenuwachtig bij, ze kunnen niet of onvoldoende bijkopen tegen de normale prijzen.
Deze week gaven ook de plaatselijke handel en de schilbedrijven een duidelijk signaal van zenuwachtigheid.
De industrie wees de leveranciers op hun leveringsverplichting en vanaf woensdag was het hek van de dam.
Uiteindelijk voelde ook Belgapom zich vrijdagmorgen 'gedwongen' om 'duurder te publiceren'. Een stijging van € 5 was 'een stempel van bevestiging' en legde meteen een hogere bodem in de markt.
Nog weinig telers en tussenhandelaars beschikken over serieuze hoeveelheden en zij die wel nog aardappelen kunnen verkopen, blijven er rustig bij.
Het sentiment wordt gevoed door de stijgende prijzen in Oost-Europa.
De exportlanden blijven belangstelling vertonen, maar onze prijzen worden voor deze landen duur.
Vissen in de vijder van onze industriemarkt is erg lastig voor de meeste van die landen.
De komende dagen zullen antwoord geven!
Prognose:
De Vlaamse overheid mompelde deze week dat het arbeidsinkomen in de akkerbouw nu wel stevig onderbouwd is. Een soort happy end van het seizoen 2016/2017.
In realiteit hebben nog 3% van de akkerbouwers serieuze hoeveelheden verkoopbare consumptieaardappelen. Dit betekent minder dan 2% van de akkerbouwers en minder dan 1% van de Vlaamse landbouwers.
Het risico is nu ook dat sommigen te lang willen speculeren. Stijgende prijzen in mei betekenen dikwijls een 'knak' in juni met nog sterkere prijsschommelingen.
Let wel, het is erg onwaarschijnlijk dat een kentering komt in mei. De stijgingen kunnen gerust de ganse maand doorgaan.
Luc Busschaert - Landbouwexpert