Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 mei 2017 12:25 

Samenwerking binnen diervoedersector werpt zijn vruchten af


In 2015 introduceerde OVOCOM een nieuw logo met als baseline “Together for safety and quality”. Sindsdien slaan de organisatie en de FCA-gecertificeerde bedrijven de handen nog meer in elkaar. En dat loont, zo deelt OVOCOM mee op haar Algemene Vergadering.

OVOCOM vzw (het Belgisch Overlegplatform voor de Voedermiddelenkolom) is beheerder van de Feed Chain Alliance Standaard (vroeger bekend als de GMP Regeling). 4 sectoren, nl. handel, voedingsindustrie, diervoederindustrie en transport, werken constructief samen om voedselveiligheid binnen de diervoedersector te verzekeren. Meer dan 4.000 bedrijven passen op dit moment een OVOCOM standaard toe. Op haar Algemene Vergadering van 18 mei 2017 benadrukte Managing Director Katrien D’hooghe nogmaals de kracht van deze samenwerking.

OVOCOM is uniek door haar verticale benadering en samenwerking binnen de diervoederketen, een aanpak die in 2015 bewust nog verder werd versterkt. Managing Director Katrien D’hooghe stelt vast dat deze benadering loont: “Bedrijven aarzelen niet langer om ons te contacteren voor vragen rond pakweg diervoederwetgeving of de correcte toepassing van de FCA Standaard. In 2016 behandelden we 664 vragen, een stijging van maar liefst 50% ten opzichte van in 2015.”  

Ook de uitbreiding van het opleidingsaanbod past perfect binnen deze aanpak. “De operatoren zien duidelijk de meerwaarde in van permanente bijscholing. Onze opleidingen rond RASFF-berichten, monitoring, diervoederwetgeving,… zijn niet voor niets bijna altijd volzet. In totaal waren er bijna 300 deelnemers voor de OVOCOM-opleidingen in 2016.”
Maar de samenwerking in de diervoedersector beperkt zich niet enkel tot het nationale niveau. Ook op internationaal vlak zoekt OVOCOM bewust naar samenwerking. Het doel is om mogelijke handelsbarrières zo veel mogelijk te minimaliseren. Zo werden verschillende samenwerkingsprojecten opgestart zodat voor grondstoffen en voedermiddelen gelijkaardige aankoopvoorwaarden gelden.
Vlot handelsverkeer betekent echter niet dat de sector moet inboeten op vlak van voederveiligheid: via een gemeenschappelijk platform voor een snelle uitwisseling van informatie wil OVOCOM ook de impact van potentiële contaminaties zo veel mogelijk beperken. 

De diervoedersector evolueert razendsnel: grondstofstromen worden bijvoorbeeld steeds internationaler, wat soms in sterk contrast staat met de regionale focus op de afzetmarkt. Zo heeft OVOCOM een speciale module ontwikkeld (Module I-01), om een antwoord te bieden aan de bijkomende handelsvereisten die opgelegd worden door de Nederlandse zuivelindustrie.
OVOCOM erkent dat dit zeker een uitdaging vormt voor de toekomst, aldus Katrien D’hooghe. “We willen een duurzame, haalbare en realistische oplossing blijven bieden aan bedrijven die deze vereisten moeten implementeren, en dat zonder in te boeten aan voederveiligheid.” 

Dat deze verticale aanpak werkt is duidelijk. Niet enkel de diervoederindustrie, maar ook de andere schakels in de keten en de consument profiteren van deze samenwerking: “dankzij een hoge mate van voederveiligheid en productkwaliteit levert de sector een belangrijke bijdrage aan de voedselveiligheid van melk, vlees en eieren.”



  Nieuwsflash
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer