De habitatrichtlijn en het Europese LIFE-programma werden goedgekeurd op 21 mei 1992. Sindsdien hebben zij succesvol bijgedragen aan het behoud van ons unieke Europese natuurlijk erfgoed.
Ook de Vlaamse Landmaatschappij kon rekenen op financiering via het LIFE-programma om haar projecten te realiseren. Tijdens de LIFE-verjaardagsweek zette VLM dan ook een aantal van deze projecten in de kijker via sociale media.
Het LIFE-project Demeter is ondertussen 1 jaar voorbij, maar de Demetertool draagt blijvend bij aan meer draagkracht voor de bodem en betere milieuresultaten! Landbouwers en adviseurs die graag een optimale bemesting voor percelen willen berekenen, kunnen terecht op de Demetertool. Via de tool kan je zowel het organische stofgehalte in de bodem in kaart brengen als een optimale nutriëntenvoorziening voor de gewassen berekenen.
Dankzij de middelen van het Europese LIFE-project Averbode Bos en Heide zijn er tussen 2006 en 2012 grootschalige natuurherstelwerken uitgevoerd waarbij er terug grote oppervlaktes heide en vennen zijn gecreëerd. Ieder jaar zien we meer en meer nieuwe soorten verschijnen in het gebied die profiteren van dit natuurherstel, zoals de nachtzwaluw, de liggende vleugeltjesbloem en de venwitsnuitlibel. Daarnaast is er ook een uitgebreid netwerk van wandelpaden aangelegd zodat iedereen kan genieten van dit prachtige natuurgebied.
Averbode Bos en Heide
Het LIFE-project Stropersbos is ondertussen 8 jaar geleden, maar vandaag is het een bruisende plek voor de natuur en een inspirerende plaats om te wandelen, spelen, fietsen… Meer informatie is terug te vinden op onze website, een wandelkaart kan je aankopen via de website van Toerisme Oost-Vlaanderen.
Stropersbos
Het LIFE-project Green4Grey in de Vlaamse rand rond Brussel is nog in uitvoering maar kan ook al een aantal mooie resultaten op het terrein tonen. In het Zeen breken de partners grijze asfalt uit om het groene ecologische park uit te breiden, bermen werden omgetoverd van monotoon gazon naar een divers leefgebied voor bloemen en bijtjes en maïsakkers met lage opbrengst werden omgevormd tot een plaats voor meer natuur, wateropvang, recreatie en een mooie groene leefomgeving.
Green for Grey
Het recentste LIFE-project in de rij is het project Belini dat onlangs door de Europese Commissie werd goedgekeurd. Met dit project investeert Europa samen met Vlaanderen, Brussel en Wallonië fors voor proper water in het Zenne-, Dijle- en Demerbekken.