Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 mei 2017 11:26 

Productie van pootaardappelen betreffende de erkenning van laboratoria


Ministerieel besluit tot wijziging van het ministerieel besluit van 5 november 2015 tot vaststelling van een keurings- en certificeringsreglement voor de productie van pootaardappelen betreffende de erkenning van laboratoria

Gelet op het decreet van 28 juni 2013 betreffende het landbouw- en visserijbeleid, artikel 4, 2°, a), b) en c);
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2007 houdende de reglementering van de handel in en de keuring van pootaardappelen, artikel 21 en 22, 1° en 2° ;
Gelet op het ministerieel besluit van 5 november 2015 tot vaststelling van een keurings- en certificeringsreglement voor de productie van pootaardappelen;
Gelet op het voorstel van wijziging van het keurings- en certificeringsreglement voor de productie van pootaardappelen door de bevoegde entiteit van 27 januari 2017;
Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 24 februari 2017;
Gelet op het overleg tussen de gewestregeringen en de federale overheid op 16 februari 2017, bekrachtigd door de Interministeriële Conferentie voor het Landbouwbeleid op 16 maart 2017;
Gelet op advies 61.181/VR/3 van de Raad van State, gegeven op 18 mei 2017, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973,
Besluit :
Artikel 1. In punt 1.1.6. van bijlage 1 bij het ministerieel besluit van 5 november 2015 tot vaststelling van een keurings- en certificeringsreglement voor de productie van pootaardappelen worden de volgende wijzigingen aangebracht:
1° in het eerste lid wordt het woord "aangeduid" vervangen door het woord "erkend";
2° het tweede lid wordt opgeheven.
Art. 2. Punt 1.4. van bijlage 1 bij hetzelfde besluit wordt vervangen door wat volgt:
"1.4. Erkenningen
1.4.1. Erkenningen van officiële laboratoria
De bevoegde entiteit kan een laboratorium erkennen om de kwaliteit van het plantaardig materiaal te toetsen op de aanwezigheid van pathogene ziekteverwekkers, als het laboratorium voldoet aan de volgende voorwaarden:
1° het laboratorium beschikt over voldoende nuttige ervaring in de toetsing van plantaardig materiaal op de aanwezigheid van pathogene ziekteverwekkers;
2° het laboratorium beschikt over passende en toereikende installaties en uitrusting om plantaardig materiaal te toetsen op de aanwezigheid van pathogene ziekteverwekkers en om de monsters te bewaren;
3° het laboratorium beschikt over gestandaardiseerde procedures en een kwaliteitsborgingssysteem voor het uitvoeren van kwalitatieve en kwantitatieve testen op plantaardig materiaal om kwalitatieve en kwantitatieve testen uit te voeren op plantaardig materiaal waarmee de aanwezigheid van pathogene ziekteverwekkers aangetoond kan worden;
4° het laboratorium dient een aanvraag tot erkenning in bij de bevoegde entiteit.
Die aanvraag bevat de volgende gegevens:
a) een kopie van de statuten van het laboratorium of van de aansprakelijke rechtspersoon;
b) de naam en het adres van het aanvragende laboratorium;
c) de identificatie van een natuurlijk persoon die verantwoordelijk is voor het geheel van de uitgevoerde testen;
d) de typen van testen waarvoor een erkenning wordt aangevraagd;
e) een bewijs dat het aanvragende laboratorium beschikt over gekwalificeerd personeel en goed werkende apparatuur;
f) een bewijs van nuttige ervaring met referenties over de uitvoering van testen op plantaardig materiaal zodat de aanwezigheid van pathogene ziekteverwekkers aangetoond kan worden;
g) een bewijs dat het laboratorium beschikt over een procedure die het vertrouwelijke karakter van de monstergegevens en de ontledingsuitslagen waarborgt;
h) een bewijs dat het laboratorium beschikt over gestandaardiseerde procedures en een kwaliteitsborgingssysteem voor kwalitatieve en kwantitatieve testen op plantaardig materiaal zodat de aanwezigheid van pathogene ziekteverwekkers aangetoond kan worden.
De erkenning wordt toegekend voor onbepaalde duur. Om de erkenning te behouden, moet het laboratorium aan de volgende voorwaarden voldoen:
1° alle soorten van analyses uitvoeren waarvoor het laboratorium erkend is;
2° de door de bevoegde entiteit meegedeelde inlichtingen alleen gebruiken in het kader van zijn opdracht;
3° de analyseresultaten minimaal zes weken en maximaal tien weken na de ontvangst van de monsters meedelen en een redelijke termijn in acht nemen voor de tegenanalyse;
4° een kopie van de analyseverslagen naar de bevoegde entiteit sturen op de wijze die ze bepaald heeft;
5 op eigen kosten deelnemen aan nationaal of internationaal georganiseerde interlaboratoriumproeven, als de bevoegde entiteit daarom verzoekt;
6° elke wijziging van de gegevens die in de erkenning zijn opgenomen, aan de bevoegde entiteit meedelen;
7° de laboratoriummonsters bewaren gedurende drie maanden vanaf de ontvangst van het monster;
8° de kwaliteit van de verstrekte prestaties waarborgen.
De bevoegde entiteit kan de erkenning van het laboratorium geheel of gedeeltelijk weigeren, schorsen of intrekken als er niet of niet meer aan de voorwaarden, vermeld in de eerste en tweede alinea, is voldaan.
De bevoegde entiteit kan de erkenning, geheel of gedeeltelijk, intrekken als het laboratorium erom vraagt.
De bevoegde entiteit kan op elk moment een administratief en technisch onderzoek instellen zolang de erkenning loopt.
De erkenning op basis van dit besluit geeft geen aanleiding tot subsidiëring door het Vlaamse Gewest.
1.4.2. Erkenning van operatoren in de sector van de pootaardappelen
Producent-bereiders, bereiders en verdelers van pootaardappelen in kleine verpakkingen moeten door de bevoegde entiteit erkend worden.
Om erkend te kunnen worden, moeten de betrokken personen tijdens de procedure voor de registratie of na hun registratie een aanvraag tot erkenning indienen bij de procesverantwoordelijke. Erkende bedrijven moeten een voorraadboekhouding bijhouden over de binnenkomende en uitgaande partijen pootaardappelen vanaf de oogst of de verwerving ervan. Ze moeten die boekhouding ter beschikking van de toezichthouder houden gedurende drie jaar.
1.4.2.1. De producent-bereiders en de bereiders van pootaardappelen worden erkend als ze aan de volgende voorwaarden voldoen:
1° beschikken over zuivere, droge, goed verluchte lokalen die uitsluitend gebruikt worden voor de te certificeren pootaardappelen. Die lokalen zijn geïsoleerd tegen de vorst en voorzien van een voldoende luchtverversingssysteem. De oppervlakte van de opslag- en bewerkingsruimte staat in verhouding tot de omvang van de productie;
2° beschikken over de noodzakelijke inrichting en apparatuur voor de werkzaamheden waarvoor een erkenning gevraagd wordt. Tijdens de triage zijn minstens een sorteer- en kalibreerinstallatie en een leestafel aanwezig. De installatie beschikt zo nodig over apparatuur om certificaten of etiketten aan te brengen overeenkomstig de geldende reglementering. Als de installatie ook voor andere activiteiten gebruikt wordt, wordt dat vóór de geplande activiteit aangevraagd bij de procesverantwoordelijke. De procesverantwoordelijke kan aanvullende voorwaarden opleggen om die activiteiten uit te voeren;
3° zich ertoe verbinden alleen pootaardappelen ter certificering aan te bieden die beantwoorden aan de geldende normen voor identiteit en raszuiverheid, afstamming, technologische en gezondheidsnormen;
4° gebruikmaken van verpakkingen die conform afdeling II van hoofdstuk II van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2007 houdende de reglementering van de handel in en de keuring van pootaardappelen worden gesloten en voorzien van certificaten die de voorgeschreven vermeldingen dragen;
5° een persoon aanwijzen die verantwoordelijk is voor het geven van instructies aan het personeel en voor de goede werking van de installaties;
6° voor de duur van de triagewerkzaamheden aan de keurmeester alle ondersteuning en medewerking verlenen zodat hij zijn controlewerkzaamheden kan verrichten.
1.4.2.2. De verdelers van pootaardappelen in kleine verpakkingen kunnen erkend worden als ze zich ertoe verbinden:
1° de sectorverantwoordelijke op de hoogte te brengen van de aanvang en de beëindiging van hun werkzaamheden telkens als er activiteiten worden uitgevoerd;
2° de identificatiedocumenten die de te splitsen verpakkingen van de pootaardappelen identificeren, gedurende twee jaar ter beschikking te houden van de toezichthouder;
3° de maatregelen voor de bewerkingen van partijen pootaardappelen, vermeld in hoofdstuk 8, strikt toe te passen.
1.4.2.3. Voor er een erkenning als vermeld in punt 1.4.2.1 en 1.4.2.2, toegekend wordt, verricht de keurmeester een onderzoek ter plaatse. Hij stelt daarbij een inventaris op van lokalen, inrichtingen en personeel. De erkenning is geldig van 1 januari tot en met 31 december. De erkenning wordt jaarlijks verlengd zolang de opgelegde voorwaarden vervuld blijven en de aangegane verbintenissen gerespecteerd blijven. Om dat na te gaan, vindt jaarlijks ten minste één inspectiebezoek plaats.
In geval van belangrijke wijzigingen in de activiteiten of de installaties of bij verandering van de betrokken verantwoordelijke personen moet de procesverantwoordelijke daarvan onmiddellijk op de hoogte gebracht worden. Wijzigingen in de activiteiten of de installaties geven aanleiding tot een bijkomend inspectiebezoek.
De bevoegde entiteit trekt de erkenning in als de opgelegde voorwaarden niet meer vervuld zijn.".
Art. 3. Punt 5.4 van bijlage 1 bij hetzelfde besluit wordt vervangen door wat volgt:
"5.4. Beroepsmogelijkheden
Als de inschrijver de resultaten van de virologische test betwist, kan hij maar één keer beroep aantekenen. Hij vraagt daarvoor binnen vijf werkdagen na de datum van de bekendmaking door de bevoegde entiteit schriftelijk een nieuwe analyse aan bij de sectorverantwoordelijke. Voor de nieuwe analyse neemt de keurmeester nieuwe monsters als de partij duidelijk geïdentificeerd is als vermeld in punt 6.1. De testen moeten uitgevoerd worden in een officieel laboratorium als vermeld in 1.1.6.
Bij een nieuwe analyse voor beroep kunnen de testen beperkt blijven tot het kenmerk dat aan de basis ligt van het ongunstige resultaat als er geen interactie mogelijk is met de andere kenmerken en op voorwaarde dat de oorspronkelijke analyse heeft aangetoond dat de andere virussen niet aanwezig zijn.
Als de nieuwe test voor beroep met dezelfde analysemethode en in hetzelfde officiële laboratorium uitgevoerd wordt, is het uiteindelijke resultaat van de virologische test het gemiddelde van de resultaten van de betwiste en nieuwe analyse.
Als de nieuwe test met een andere analysemethode in hetzelfde officiële laboratorium, of met een andere of dezelfde analysemethode in een ander officieel laboratorium uitgevoerd wordt, is het resultaat van de nieuwe analyse bepalend.
Als voor de nieuwe analyse gebruikgemaakt wordt van een PCR-test, kan de partij alleen gecertificeerd worden in de klasse basispootgoed E (bestemd voor de productie van gecertificeerd pootgoed) of gecertificeerd pootgoed.".
Brussel, 24 mei 2017.
De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw,
J. SCHAUVLIEGE



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer