Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 01 jun 2017 12:11 

Problemen met opkomst pootgoed gemeld


De problemen met de opkomst van pootgoed vallen dit jaar mee. Bij de NAK hebben zich enkele tientallen telers gemeld met klachten.

Bij de meldingen komen geen opvallende zaken naar voren. Zowel qua rassen als qua regio is de spreiding groot, zegt Jan Eggo Hommes van de NAK. ‘Er zit nu bijvoorbeeld ook een ras bij dat vorig jaar geen problemen gaf.’ Wel ligt de nadruk enigszins op het zuiden, maar dat is volgens Hommes logisch omdat dat een consumptieteeltgebied is.

Groeizaam weer

Het lage aantal opkomstproblemen is met name te danken aan het groeizame weer van de afgelopen weken. Het is weliswaar wel koud geweest, maar het weer was niet zo extreem als vorig jaar. In het voorjaar van 2016 kende met name het zuidwesten veel problemen met de kieming van de aardappelen. De sector besloot hierop een project op te starten voor verbetering van de kwaliteit van pootgoed.

In het kader van het Ketenproject Verbetering Pootgoedkwaliteit riep de NAK telers op opkomstproblemen te melden. De NAK gebruikt deze meldingen voor onderzoek naar de oorzaak van opkomstproblemen, en wil op die manier bijdragen aan de verbetering van pootgoedkwaliteit en zijn eigen keuringen. ‘Er hangt immers wel een NAK-label aan het pootgoed.’ De NAK handelt de gemelde klachten niet af.

Ketenproject Verbetering Pootgoedkwaliteit

Het driejarige Ketenproject Verbetering Pootgoedkwaliteit is een initiatief van de handelshuizen en verwerkers Aviko, Agrico, Farm Frites, HZPC, Kleinjan, Lamb Weston, McCain, Meijer en Nedato. De NAK is uitvoerder.

Lees ook: NAK onderzoekt opkomstproblemen pootgoed



  Nieuwsflash
 
Nieuwe invoertarieven aangekondigd door de Amerikaanse president Lees meer
 
 
Lutosa investeert ruim 200 miljoen euro in vestiging Waregem Lees meer
 
 
Heb je een uienperceel dat een moeilijke start kent? Lees meer
 
 
A solid EU Wine PackageLees meer
 
 
Het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
Rapport ammoniak-emissiemeetcampagne Vlaamse melkveestallen Lees meer
 
 
Belgen zijn meest tevreden met hun persoonlijke relaties Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer