Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 01 jun 2017 15:21 

Nachtvorst april is uitzonderlijk: procedure Landbouwrampenfonds opgestart


Op 19 mei deelde minister Schauvliege mee dat ze de procedure opstart voor erkenning van de recente vorstschade als landbouwramp. Een studie van het KMI wees immers uit dat de temperatuurwaarden van de nachtvorst tijdens de nacht van 19 op 20 april 2017, uitzonderlijk waren op een tijdsspanne van 20 jaar.

De betrokken gemeenten worden gecontacteerd en krijgen alle nodige informatie over de verwerking en controle van de schade-aangiftes, ingediend door de landbouwers.

De minister heeft de procedure opgestart voor de tussenkomst van het Vlaams Landbouwrampenfonds in de schade door de uitzonderlijke nachtvorst in april 2017.

Op vraag van de minister heeft het KMI de extreem lage temperaturen in de tweede helft van de maand april 2017 onderzocht. De conclusie van het KMI, op basis van een terugkeerperiode van twintig jaar, luidt dat het inderdaad om een uitzonderlijke situatie ging. Landbouwers moeten de schade op hun percelen melden aan de gemeente waarin het perceel ligt en de voorlopige schade en de oorzaak ervan laten vaststellen door de gemeentelijke commissies tot vaststelling van schade aan teelten.

Aan de gemeenten wordt gevraagd om op basis van deze voorlopige vaststellingen een raming van de totale schade en het aantal schadegevallen tegen 10 juni 2017 door te geven aan het Departement Landbouw en Visserij.

De erkenning van een landbouwramp is pas mogelijk wanneer de totale schade hoger ligt dan 1,24 miljoen euro en wanneer de gemiddelde schade per dossier meer dan 5.580 euro bedraagt.

Op een moment waarop een definitieve oogstraming kan gebeuren, bij voorkeur net voor de oogst, moet de definitieve schade worden vastgesteld door de gemeentelijke schattingscommissie. De commissies zullen een beroep kunnen doen op de aanwezigheid van een expert van het Departement Landbouw en Visserij.

Hieronder vindt u de lijst terug met gemeentes waar de terugkeerperiode gelijk aan of groter dan 20 jaar werd vastgesteld door het KMI. Om een volledig overzicht te bekomen van de totale schade in Vlaanderen, wordt een oproep gedaan aan alle gemeentes om hun schaderamingen tijdig in te sturen.

Raadpleeg de PDFlijst van gemeenten. Hier kan vorstschade als een landbouwramp beoordeeld worden.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer