Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 jun 2017 11:16 

Afspraken gemaakt over fiscale gevolgen fosfaatregels


Voor melkveehouders is er meer duidelijkheid over de fiscale gevolgen van de fosfaatreductieregeling en van de wet die invoering van fosfaatrechten regelt. LTO Nederland en accountantsorganisaties verenigd in de VLB hebben daarover afspraken gemaakt met de Belastingdienst.

Afgesproken is onder meer dat fosfaatrechten bij de invoering in 2018 fiscaal gelijkgesteld worden aan bijvoorbeeld varkensrechten of het melkquotum. Dit betekent dat fosfaatrechten een bedrijfsmiddel zijn en aangekochte fosfaatrechten geactiveerd dienen te worden op de balans. Er is ook gesproken is ook over de afschrijving op fosfaatrechten, maar hierover vindt nog politiek overleg plaats. De uitkomsten van dit overleg worden eerst afgewacht.

De EU-vergoeding voor het niet-leveren van melk in 2016 en 2017, de 'tegemoetkoming vermindering melkproductie' van 14 cent per kilo melk, moet in 2017 in het resultaat worden verantwoord. De vergoeding behoort tot de jaarwinst. De aanvullende vergoeding van FrieslandCampina die tot en met maart 2017 is verstrekt, dient te worden toegerekend aan de periode waarop deze betrekking heeft.

Melkveehouders die dit jaar meedoen aan de stoppersregeling en hun bedrijf pas in 2018, na toewijzing van de fosfaatrechten, daadwerkelijk gaan staken, blijven recht houden op stakingsfaciliteiten als stakingsaftrek en stakingslijfrente. LTO, VLB en Belastingdienst stellen dat in deze gevallen een beroep gedaan kan worden op de langlopende liquidatie die zich over beide jaren uitstrekt. De EU-vergoeding voor niet geleverde melk, de subsidie voor stoppende melkveehouders en de liquiditeitsvergoeding van banken zijn niet onderworpen aan BTW.

Niet alle onderwerpen zijn al afgehandeld. Op korte termijn vindt nieuw overleg plaats over onderwerpen als de mogelijkheid van het vormen een herinvesteringsreserve bij het staken van de melkveetak en het voortzetten of starten van een nieuwe activiteit. Ook is aandacht gevraagd voor de voortzettingseis bij bedrijfsoverdrachten en hoe toekomstige fosfaatrechten gewaardeerd moeten worden bij de overdracht van ouder naar kind. Van de stand van zaken is een overzicht beschikbaar.

Zie voor een uitgebreider verslag de Output Werkgroep fiscale aspecten fosfaatregelingen melkveehouderij op de site van de VLB.

bron: LTO Nederland



  Nieuwsflash
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer