|
08 jun 2017 |
13:04 |
|
Droogte treft wel de Vlaamse boer
De voorbije dagen en uren waren er heel wat diverse ‘weer’-berichten in de media met duidelijke titels als: ‘KMI waarschuwt voor zorgwekkende droogte’, ‘Veel wind, maar veel te weinig water’, … Het is overduidelijk: er is momenteel een uitzonderlijke droogte. Een voorjaarsdroogte, die sinds de start van de metingen door het KMI nog niet is voorgekomen.
|
En deze droogte zorgt nu reeds voor aanzienlijke verliezen op onze landbouw-bedrijven. De vooruitzichten op een langere regenperiode (over diverse dagen) zijn nog niet voor morgen. Berichten als zou de landbouw in Wallonië erger getroffen zijn dan in Vlaanderen worden door het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) sterk ontkracht. Er is al duidelijke schade bij landbouwgewassen in Vlaanderen.
Bij een eerste oplijsting van gewassen die sterk lijden onder de droogte, wordt dit overduidelijk. We sommen ze even op:
1. Aardappelen:
a. Vroege aardappelen: zij die niet kunnen beregenen gaan te maken hebben met kleinere opbrengsten. Normaal zullen binnen 14 dagen de eerste vroege aardappelen gerooid worden.
b. Ook voor het pootgoed, waar voor een goede knolzetting veel water nodig is, vreest men voor ernstige verliezen.
c. De late aardappelen hebben vanaf nu veel water nodig. Na de slechte oogsten is massaal gekozen voor contractteelt voor 2017 teneinde iets meer inkomenszekerheid te bekomen. In Vlaanderen ligt op 70 % van de aardappelareaal een contract. Als de opbrengst tegenvalt is het inkomen zeer mager en kan men niet genieten van eventuele hogere marktprijzen. De ervaring van vorig jaar heeft ons geleerd dat de aardappelverwerkers de niet-geleverde contractaardappelen als gevolg van de flauwe opbrengst van vorig jaar gewoon hebben doorgerekend aan de teler aan hoge marktprijzen.
2. Vooral veel groenten lijden erg. Omwille van de droge ondergrond geraken de plantjes maar niet aan de groei en kwijnen stilaan weg. Niet alle groentetelers beschikken over de mogelijkheid om te beregenen.
3. Veehouders stellen vast dat de hergroei van het gras na de eerste snede zeer zwak verloopt. Men vreest voor tekorten bij de ruwvoedervoorziening en de noodzaak om ruwvoeder bij te kopen.
4. Voorjaarsgewassen zoals vlas en zomergranen geraken maar niet aan de groei en hebben reeds een onoverbrugbare groeiachterstand met alle gevolgen van dien. Vlas zal op vele percelen niet eens kunnen getrokken worden omdat het te kort is. Vooral de zwaardere gronden hebben te lijden onder de aanhoudende droogte en vertonen nu reeds droogtescheuren in de bodem. Een verschijnsel dat zich in normale jaren pas manifesteert eind augustus.
Vanuit het ABS concluderen wij dan ook dat er reeds ernstige waar te nemen schade opgelopen is bij diverse gewassen. We denken hierbij aan spinazie, vlas, knolselder, vroege aardappelen, pootgoed, grasland, …Het is natuurlijk nu nog te vroeg om verliezen te kunnen bepalen, maar het ABS wil nu reeds aan de alarmbel trekken om toch op tijd de procedure van natuurramp (landbouwramp) te kunnen opstarten. Voorlopig gaat het nog niet over totaalverlies, maar wel over aanzienlijke schade. Wat de weerslag zal betekenen op de marktprijzen, valt nog af te wachten, maar het ABS verwacht prijsstijgingen!
Veel zal natuurlijk afhangen van wat het weer in de komende dagen zal doen. Vanuit deze bezorgdheid zal het ABS Vlaamse Minister Joke Schauvliege dan ook snel aanspreken om zeker de mogelijkheid tot een erkenning van een natuurramp (landbouwramp) te onderzoeken en de gemeentebesturen op te roepen om hun schattingscommissie aan het werk te zetten.
Hendrik Vandamme, voorzitter,
|
|
|
|