Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 15 jun 2017 17:34 

Mestbank controleert extra op gebruik van kunstmest in de buurt van waterlopen


De Mestbank stelt vast dat de waterkwaliteit stagneert in de gebieden met een intensieve groenteteelt en hoog kunstmestgebruik. Daarnaast stelt ze tijdens terreincontroles vast dat soms te weinig aandacht wordt geschonken aan de afstandsregels tot waterlopen bij het opbrengen van kunstmest.

Daarom wil ze extra controleren op het gebruik van kunstmest in de buurt van waterlopen.

Afstand tot waterlopen
Bij het spreiden van meststoffen is het belangrijk om voldoende afstand te houden van de waterlopen. Als mest in het water terechtkomt, kan het nitraatgehalte immers te hoog worden. Als de wettelijke norm van 50 mg/l nitraat overschreden wordt, is de kans groot dat het hele afstroomgebied focusgebied wordt en dat alle landbouwers uit de buurt strengere maatregelen moeten nemen op het vlak van bemesting. 

Artikel 21 van het Mestdecreet bepaalt dat bij de bemesting in de buurt van gecatalogeerde waterlopen (cat. 1, 2, 3) een afstand van 5 meter (gemeten vanaf de bovenste rand van het talud) moet worden gerespecteerd. In VEN-gebieden en op percelen met een steile helling is dat zelfs 10 meter. De ‘gecatalogeerde waterlopen’ zijn terug te vinden op de fotoplannen van de verzamelaanvraag en via de website van Geopunt. (http://www.geopunt.be/kaart). Om nutriëntenverliezen te vermijden bij het aanwenden van meststoffen is het respecteren van de wettelijke afstand uiterst belangrijk.
 
De afstandsregels gelden niet alleen voor dierlijke en andere organische meststoffen, maar ook voor het toedienen van kunstmeststoffen. 

Controles in de buurt van waterlopen
De toezichthouders van de Mestbank zullen extra controles uitvoeren in de buurt van waterlopen. Bij ernstige inbreuken zullen de toezichthouders een proces-verbaal opmaken dat kan leiden tot een geldboete. Ze zullen de vaststellingen ook doorgeven aan het Departement Landbouw en Visserij, waardoor een korting op de rechtstreekse inkomenssteun kan worden toegepast. Daarnaast kan de Mestbank een eerder verkregen vrijstelling van de kwalificatie als focusbedrijf intrekken of kan de landbouwer geen nieuwe vrijstelling meer verkrijgen tijdens een periode van 2 jaar. 

De Mestbank roept de landbouwers dan ook op om via de fotoplannen van de verzamelaanvraag of via Geopunt na te gaan of er ‘gecatalogeerde waterlopen’ liggen langs de percelen waarop ze willen bemesten. De landbouwers moeten zelf voldoende afstand tot de waterloop houden of tijdig de loonwerker of erkende mestvoerder informeren. De landbouwer die over de bemestingsrechten beschikt is immers altijd verantwoordelijk voor de uitgevoerde bemestingen.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer