Ook DGZ volgt de strikte maatregelen die ervoor moeten zorgen om de kans op verspreiding van de besmetting te beperken.
Wat betekent dit concreet?
DGZ voert vanaf vandaag een strikt bioveiligheidsbeleid naar pluimveebedrijven binnen de bepaalde toezichts-, beschermingsgebieden en bufferzones toe:
- DGZ-staalnemers komen vanaf vandaag tot en met zondag 25 juni niet op pluimveebedrijven binnen de afgebakende gebieden. Deze situatie heeft geen impact op staalnames buiten de afgebakende gebieden.
- Alle DGZ-kadaverophalers en -voertuigen die tijdens de volgende drie weken op pluimveebedrijven binnen de afgebakende gebieden komen, worden enkel in dit gebied ingezet. Zij gaan dus niet langs op bedrijven buiten de afgebakende gebieden.
- DGZ-Helpdeskmedewerkers komen de volgende drie weken niet op gemengde bedrijven binnen de afgebakende gebieden.
- Hygiënogrammen en waterstalen nemen blijft mogelijk, maar enkel op bedrijven met volledige leegstand.
Hebt u een bedrijf of bent u dierenarts in de afgebakende gebieden en wilt u een kadaver laten ophalen? Meldt dan liefst bij uw aanvraag of het al dan niet om een gemengd bedrijf (met pluimvee als een van de bedrijfstakken) gaat.
Het is ook aangewezen om contacten tussen hobbybedrijven en professionele bedrijven strikt te vermijden om insleep op de professionele bedrijven te vermijden.
Het FAVV vraagt alle pluimveehouders om waakzaam te zijn en onmiddellijk elk gezondheidsprobleem bij hun dieren aan te kaarten met een dierenarts.
Abnormale sterfte bij wilde vogels kan steeds gemeld worden op het gratis nummer 0800/99777.
Met al uw vragen over vogelgriep kunt u terecht bij onze helpdesk op 078 05 05 23 of helpdesk@dgz.be.