Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 jun 2017 03:57 

KMI-rapport moet bepalen of boeren steun kunnen vragen voor droogte


De landbouw kreunt onder de aanhoudende droogte. Alles samen is er nu al 187 miljoen euro verlies in Vlaanderen, zo becijferde expert Luc Busschaert voor ons. Hij is gespecialiseerd in schadedossiers binnen de landbouw. Minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) wacht op een rapport van het KMI om te zien of er sprake is van een ramp en of landbouwers om steun kunnen vragen.
Chris Snick, Het Nieuwsblad.

Bestanden beschikbaar voor download:
overzicht (36.1 Kb)

Terwijl de voorbije weken veel aardappelboeren alarm sloegen, lijkt vooral de veehouderij getroffen door het uitblijven van de regen. “Kijken we naar het grasland, dan is er meer dan 64 miljoen euro verlies”, zegt Busschaert. “In plaats van weidegras moeten de boeren nu al wintervoer geven aan het vee of zelfs voer aankopen. De opbrengst van de maïs zal ook beduidend lager zijn. Reken op een oogstverlies van net geen 50 miljoen alleen al voor de voedermaïs. Het bewijs zie je op elke akker: de plantjes staan er maar triestig bij.”

De granen krijgen ook klappen. “Voor wintertarwe kunnen we vandaag spreken van 29 miljoen euro minder opbrengst. Daarna volgen de aardappelen met 14,5 miljoen.”

Schauvliege wacht

Landbouwminister Schauvliege wacht op een rapport van het KMI – dat er eind deze maand zou zijn – om te zien of landbouwers schadedossiers kunnen indienen. “Dan moet de droogte bestempeld worden als ramp”, zegt haar woordvoerder. “Het KMI zal nu gemeente per gemeente bepalen of de toestand uitzonderlijk is. Uitzonderlijk betekent in twintig jaar niet voorgekomen en met een totale schade die hoger ligt dan 1,25 miljoen euro. Is dat het geval, dan kan de minister de erkenning van de droogte als ramp voorleggen aan de Vlaamse regering.”

Buitjes maken geen kans

Busschaert wil niet vooruitlopen op de beslissing van de regering, maar schat de Vlaamse schade dus veel hoger in dan die 1,25 miljoen euro.

Wel stelt hij duidelijk dat de schade momenteel nog niet te vergelijken valt met die na de wateroverlast van vorig jaar tijdens deze periode. “Daarover zijn voor 300 miljoen euro aan schadedossiers ingediend. Veel meer dus dan wat het nu voorlopig is.”

Volgens weerman Frank Deboosere is voor de boeren nog niet direct beterschap te bespeuren op de weerkaarten. “Tegen het einde van de week is er kans op wat regen. Maar met kleine buien zetten we deze situatie niet recht. Hoe langer het droog blijft, hoe moeilijker het ook is om nog regenval te hebben. De lucht is nu namelijk zo droog dat kleinere buien verdampen nog voor de druppels op de grond kunnen vallen.”



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer