|
22 jun 2017 |
09:55 |
|
Droogte: ABS vraagt visie op lange termijn
Zeggen dat het te droog is, is een open deur intrappen. Het Algemeen Boerensyndicaat zag de bui al langer hangen en vroeg minister van landbouw Joke Schauvliege reeds op 8 juni om het nodige te doen om het landbouwrampenfonds te activeren voor de extreme situatie die zich toen reeds duidelijk manifesteerde in bepaalde delen van Vlaanderen en vooral in de Westhoek.
|
Niet iedereen was er twee weken geleden van overtuigd dat de situatie van die aard was dat er zich een drama aan het voltrekken was op het terrein. Het stemde ons wel tevreden dat de minister meteen de vraag stelde aan het KMI om na te gaan of de criteria op het vlak van weersomstandigheden voldaan worden.
Het cumulatief neerslagtekort wordt met de dag groter door het droge najaar 2016, de relatief droge winter en het uitzonderlijk droge voorjaar 2017. De mededeling van het KMI, los van hun analyse voor de erkenning als landbouwramp, dat de situatie onrustwekkend is bevestigde en versterkte onze vraag tot tussenkomst. Intussen is het uitkijken naar het rapport van het KMI terzake
Het ABS vraagt aan alle landbouwers, betrokken beleidsmakers en administraties om deze noodtoestand aan te grijpen om met open blik naar de toekomst te kijken.
In de eerste plaats willen we wijzen op het feit dat heel wat land- en tuinbouwers fors investeerden in opvang van regenwater en in hergebruik van water in hun productieprocessen en is de eerste winst die gemaakt kan worden te vinden in het niet-gebruiken of hergebruiken van water Zo wordt bijvoorbeeld spoelwater van melkinstallaties hergebruikt als drinkwater voor vee, wordt waswater van groenten verschillende malen hergebruikt, wordt door doorgedreven innovatie water punctueel toegediend bij plantenkwekerijen.
Daarnaast juichen we het aanbod van Aquafin toe om gezuiverd water uit hun waterzuiveringsinstallaties in het waterlopenstelsel te laten vloeien zodat er meer bruikbaar water ter beschikking komt van land- en tuinbouw. Voorwaarde is uiteraard dat er een gegarandeerde basiskwaliteit voor het geloosde water is. Het feit dat we in onze achtertuin de Noordzee liggen hebben, deed ons vorige week, bij het eerste overleg met de gouverneur van West-Vlaanderen, het idee opperen om in te zetten op het ontwikkelen van projecten voor de ontzilting van zeewater. Het stemt ons tevreden dat dit idee ook opgepikt werd door verschillende leden van het Vlaams Parlement.
Wanneer de Vlaamse Regering op gepaste wil omgaan met een gewijzigd neerslagpatroon kan ze ofwel steeds meer ruimte voorzien voor de opslag en buffering van water op land of ze kaninvesteren in technieken van de toekomst en de landbouwruimte voorbehouden waarvoor ze dient:voedselproductie.
Wij kijken alvast uit naar de snelle activatie van het landbouwrampenfonds en in tweede instantie naar de eerste projecten voor ontzilting van zeewater.
|
|
|
|