Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 24 jun 2017 11:59 

Schrikbeeld van 1976 is terug


1976 was het droogste jaar die de moderne akkerbouw kende.

De uitputtingsslag begon niet zo vroeg als deze keer, maar de droogte liep door tot in augustus.

Het gras verschroeide, zelfs als de kunstberegening werd opgesteld. Bij aardappelen was er niet alleen een extra lage opbrengst, maar ook uitzonderlijk veel doorwas.

Het verschil met vandaag is dat de industriële behoefte dan maar een klein deel van het huidige cijfer bedroeg. De vrije markt ondervond meer hinder dan de industriële spelers en bovendien was geen sprake van discussie over tekortkoming bij het afwerken van de contracten.

Hoe groter de teelt in België wordt en hoe meer de klimaatswissel invloed krijgt, hoe riskanter om de Belgische industrie ten top te drijven.

Deze keer is het overigens niet alleen België die een slag uit de pan krijgt, heel Noord-West-Europa wordt geconfronteerd met een opbrengstdrukking die nog kan toenemen als geen regen van betekenis komt voor 10 juli. 

Deze week gingen we op het pad met het oog op ramingen van de productie anno 2017. Uiteraard worden de cijfers pas definitief als de oogst in volle gang komt.

Opvallend is dat sommige telers van vroege aardappelen hun oogst willen verkopen a rato van 20 ton/ha en dat de industrie zich geen kandidaat toont.
Juist ja, de opbrengst ligt in West-  en Oost-Vlaanderen relatief lager dan bijvoorbeeld in de provincies Namen en Luik. 

Gemiddeld voor België kregen we de laatste dagen voor de vroege een beeld van 25 à 35% opbrengstdrukking
Een opbrengstdrukking, bij de vroege teelt, nationaal berekend, en met de gulle groei in beeld die zich gedurende de vroege lente voltrok.

Vertrouwelijke gesprekken binnen de industrie laten aanvoelen dat zij beslist goed op de hoogte zijn van deze lage verwachtingen. De primeurteelt valt niet meer te redden met 15l/m² water in de loop van de komende week en evenmin met een kunstberegening vanaf woensdag. Het kwaad is geschied.
Alles dient in het werk gesteld om daar een eventuele doorwas een halt toe te roepen. 

Wat de hoofdoogst betreft, is de opbrengstdrukking nu reeds op veel plaatsen te zien: een onregelmatige groei en gedeeltelijk afsterven van het vegetatief apparaat.

Hoeveel de opbrengst zal bedragen, valt onmogelijk te voorspellen. Komt er zachte regen vanaf dinsdag met tenminste 25l/m², dan kan nog een behoorlijk herstel verwacht worden. Valt slechts 5 à 10l/m² dan zal dat de groei op knolniveau nauwelijks beïnvloeden.

In 1976 was de droogte in juli en augustus nog nijpender. Kunstberegening was minder voor handen. In de meeste gevallen had de aanvoer van water en bevloeiing zoals het dan nog gebeurde, weinig vat op het verder verloop van de groei. Er was een kwantitatieve en kwalitatieve teloorgang.
Meer kan voorlopig niet gezegd worden. Elke dag wordt een nieuw verhaal en de laatste loodjes zullen het zwaarst wegen bij de financiële oefening.

De mededeling die de diepvriesindustrie voor o.a. erwten deze week heeft opgesteld, met erbarmelijk slechte resultaten, laat vermoeden dat de aardappelen er niet zo best voor staan.

Dat deze situatie nog weinig invloed heeft op de prijszetting voor de oude oogst is logisch. De oude aardappelen zijn op en de massa nieuwe komen later of niet dan in de voorspoedige jaren. 
Weliswaar maakt de termijnmarkt deze week een jojo-beweging met opgaande prijzen bij droge weersvoorspellingen en zakkende noteringen wanneer regen op de agenda stond.

Deze morgen druppelt het in bepaalde poldergebieden. Het ziet ernaar uit dat de 1 l/m² vandaag niet zal behaald worden. Onvoldoende om het stof te blussen.

De reactie naar 2018 toe bij de industrie
is eerder van de oppervlakte nog verder te laten uitbreiden om alzo minder het risico af te bouwen.

Prognose: de prijszettingen voor de nieuwe zullen een meer definitief karakter krijgen als, regelmatig verdeeld over het land 30 tot 50 l/m², zachte regen is uitgevallen. 20l/m² kan opdrogen in de loop van de komende week, dat is alvast wat we leerden in 1976.
De kaarten voor de vroege aardappelen zijn gelegd, de bewaaraardappelen kunnen voor een groot deel nog alle richtingen uit.
We voelen ons verplicht om voor deze laatste groep mee te delen dat op tal van velden het aftakelingsproces de jongste week is ingezet. De waterreserve in de toplaag is nihil.

Luc Busschaert - Landbouwexpert

 



  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer