Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 jun 2017 12:22 

Voedselveiligheid neemt verder toe


Het Voedselagentschap voerde in 2016 zo’n 120.000 controlemissies uit bij meer dan 66.000 voedingsbedrijven. 87,3% van de controles met een checklist waren gunstig, een lichte stijging tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit het activiteitenverslag van het FAVV. De verbetering bij de schoolkeukens valt daarbij op: 80% haalt een goed resultaat. Dat is 5,5% meer dan in 2015.

Bestanden beschikbaar voor download:
Feiten en cijfers (2399.3 Kb)

“De bewaking van de voedselketen is de centrale missie van het FAVV en daar blijven we volop op inzetten”, zegt gedelegeerd bestuurder Herman Diricks. In 2016 voerde het Voedselagentschap dan ook 119.487 missies uit bij 66.038 Belgische voedingsbedrijven. Ruim 87% van de gecontroleerde domeinen waren gunstig. Van de 85.905 genomen monsters waren er 96,8% in orde. Een hoog niveau van voedselveiligheid dat niet alleen de verdienste is van het FAVV maar ook van de bedrijven en sectororganisaties.

Vooral de betere resultaten bij de schoolkeukens vallen op. In 2014 haalde 66% een goed rapport, in 2015 was dat al driekwart om vorig jaar nog eens met 5,5% te stijgen tot 80%. “Onze voorlichtingscel heeft in samenwerking met de scholen opleidingen rond voedselveiligheid opgezet en dat werpt vruchten af. We hopen dat deze verbetering een duurzame trend is”, zegt Herman Diricks. 
Niet alleen bij de grootkeukens (+8,3%) steeg het aantal controles met gunstig resultaat in 2016. Ook de groothandel (+3,6%) en de horeca (+6,1%) gingen er in 2016 op vooruit. In de detailhandel boekten de viswinkels (+3,4%) en de bakkerijen (+1,1%) dan weer vooruitgang. De sector van de primaire productie blijft één van de beste leerlingen van de klas: van de landbouw- en andere bedrijven die zich op plantaardige productie richten haalt 97% een gunstige score, voor de dierlijke productie (houden van dieren) is dat 94,8%. 

Uiteraard zijn er sectoren, zoals de ziekenhuiskeukens, en individuele bedrijven waar nog een marge voor verbetering is. Het FAVV wil deze verbetering niet alleen bereiken door controles, maar ook door informatie en opleiding. Door de samenwerking met Europese partners heeft het FAVV bovendien ook zicht op interessante initiatieven van collega’s die gericht zijn op het bijsturen van het gedrag van operatoren.
In sectoren die het minder goed doen op het vlak van algemene hygiëne duiken vaak nog andere non-conformiteiten op, zoals producten waarvan de vervaldatum overschreden is. Het gaat om erg bederfelijke voedingsmiddelen waarvan het etiket aangeeft dat ze ‘te gebruiken tot’ (of ‘TGT’) een uiterste consumptiedatum zijn. Na de aangegeven datum mogen zij zeker niet meer gebruikt worden. Het risico voor de gezondheid is immers groot. Als controleurs zulke producten aantreffen, zorgen zij er dan ook voor dat deze niet meer tot bij de consument geraken. “Is het resultaat van een controle ongunstig, dan blijven we trouwens teruggaan tot alles in orde is”, benadrukt Herman Diricks. 

Ook op andere vlakken blijft het FAVV actief. In 2016 bouwde de begeleidingscel haar activiteiten uit en verliepen verschillende inspectiebezoeken door derde landen succesvol wat belangrijk is voor de export van Belgische producten.

Wie wil weten hoe het met de hygiëne en infrastructuur z’n schoolkeuken, bakker of café is gesteld, kan de resultaten van de controles consulteren op http://www.foodweb.be.
Voor alle resultaten van het activiteitenverslag: http://www.favv.be/activiteitenverslag/2016/



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's van PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Steun aan landbouwbedrijven met blauwtongLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
UNIZO en VOKA willen verveelvoudiging van aantal studenten dat kiest voor duaal leren Lees meer
 
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer