Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 jul 2017 02:37 

Welke groenten eet u beter niet rauw?


Van bepaalde groenten eet u het best niet te veel en zeker niet rauw. Ze kunnen namelijk giftige stoffen bevatten.

Dat zegt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

In een mededeling geeft het FAVV een aantal voorbeelden. Het gaat hier om eetbare planten die echter giftige stoffen bevatten en die rauw gevaarlijk kunnen zijn. 

Aardappelen

Aardappelen kunnen relatief grote hoeveelheden solanine en chaconine bevatten. Dit zijn giftige stoffen. Ze zijn niet dodelijk voor de mens, maar bij een hoge dosis kunnen ze ernstige neveneffecten veroorzaken: braken, daling van de bloeddruk, hoofdpijn en zelfs hallucinaties en bloedingen (bloeding van het netvlies en gastro-intestinale bloedingen).

Solanine komt snel tot ontwikkeling rond de kiem en onder de schil van de knol van de aardappel wanneer die in het licht blijft liggen en geeft die een groene kleur. Daarom moeten de knollen buiten het bereik van licht worden bewaard. Aubergines bevatten eveneens solanine maar in een hoeveelheid zonder gevaar voor de consument.

Koken is een goede methode om de giftigheid te milderen aangezien die ongewenste stoffen in het kookwater worden verwijderd. Over het algemeen wordt aanbevolen om de groene delen van de aardappelen te verwijderen en geen rauwe aardappelen te consumeren.

Rabarberstelen, spinazie en bieten

Rabarberstelen, spinazie en bieten bevatten hoge gehalten van oxaalzuur/oxalaat. Bepaalde omgevingsomstandigheden zoals droogte zouden de opstapeling van oxalaat in de groenten in de hand werken. Door die groenten in water te koken kan het oxalaatgehalte worden verminderd.

Er wordt aanbevolen om die groenten met mate te consumeren, in het bijzonder voor personen die lijden aan hyperoxalurie en/of die gevoelig zijn voor nierstenen. 


Rabarberbladeren

De consumptie van rabarberbladeren kan een voedselvergiftiging veroorzaken. De vastgestelde symptomen na inname zijn maagpijn, diarree, misselijkheid, braken, alsook nierletsel. Enkele gevallen van sterfte na de consumptie van rabarberbladeren werden gemeld. Het wordt dan ook afgeraden om rabarberbladeren te consumeren.3
In Frankrijk zijn collectieve voedselvergiftigingen vastgesteld  bij de consumptie van rauwe bieten. Die voedselvergiftigingen uiten zich in spijsverteringsproblemen, diarree of braken, snel na de consumptie. Geen enkele wetenschappelijke uitleg heeft tot nu toe de oorzaak ervan te kunnen verklaren.

Een comité van experts onderstreept dat de rode biet een groente is die reeds generaties lang traditioneel gekookt wordt geconsumeerd. De bieten mogen evenwel koud worden geconsumeerd, maar ze moeten dan vooraf gekookt geweest zijn. 



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's van PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Steun aan landbouwbedrijven met blauwtongLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
UNIZO en VOKA willen verveelvoudiging van aantal studenten dat kiest voor duaal leren Lees meer
 
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer