Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 jul 2017 14:17 

Voedselveiligheid, de gezondheid van bijen, dierenziektes of antibioticaresistentie


Wat kan ik als landbouwer of dierenarts doen tegen antibioticaresistentie? Waarom en hoe spant de federale overheid zich in om de bijenpopulatie op peil te houden? Wat zijn de gouden regels voor voedselveiligheid?

Het Voedselagentschap verwelkomt u van vrijdag 28 juli tot en met maandag 31 juli op de landbouwbeurs van Libramont om deze en nog een resem andere onderwerpen toe te lichten. Bovendien organiseren we een wedstrijd, waarbij er elke dag twee mandjes met streekproducten te winnen zijn.

Naar goeie gewoonte tekent het Voedselagentschap ook dit jaar weer present voor de landbouwbeurs van Libramont, die elk jaar meer dan 220.000 bezoekers verwelkomt. Het FAVV voorziet een stand ‘dierengezondheid’, waar dierenartsen en houders van dieren met hun vragen over antibioticaresistentie terecht kunnen. Imkers komen er dan weer te weten wat de federale overheid doet om hun bijen in een goede gezondheid te houden. Daarnaast houdt het FAVV een wedstrijd waarbij er elke dag twee mandjes met streekproducten te winnen zijn. 

“Voor kleine producenten die met vragen zitten over de wetgeving in verband met voedselveiligheid en hoe ze die moeten toepassen, is onze begeleidingscel aanwezig”, zegt Herman Diricks, gedelegeerd bestuurder van het FAVV. “Die brengt kleine producenten samen die hetzelfde onderwerp opwerpen en helpt hen. Maar de begeleidingscel organiseert evengoed opleidingen rond specifieke thema’s.”

De landbouwsector kan in elk geval mooie resultaten voorleggen: tijdens onze inspecties in 2016 behoorde de sector weer tot de beste leerlingen van de klas. Zowel bij de zuivelproducenten als de houders van dieren behaalde bijna 95 procent een gunstig resultaat. In onze analyses op residuen van geneesmiddelen en pesticiden was zelfs zo’n 98 procent in orde. Bovendien geeft de sector het FAVV steeds meer de duim omhoog: de voorbije 4 jaar nam de tevredenheid over onze dienstverlening met bijna 10 procent toe. 

Op onze tweede stand kunnen ook consumenten terecht met al hun vragen over voedselveiligheid. Wat die vervaldatum op een verpakking betekent bijvoorbeeld? En of je het na die datum nog mag eten? Het maakt een groot verschil of er ‘te gebruiken tot’ (TGT) dan wel ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) op het label staat. Toch blijkt uit een enquête van het WIV dat amper 3 op de 10 Belgische consumenten het onderscheid kennen. Met een spel op tablets maakt het Voedselagentschap op haar stand het verschil tussen beide glashelder. 



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's van PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Steun aan landbouwbedrijven met blauwtongLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
UNIZO en VOKA willen verveelvoudiging van aantal studenten dat kiest voor duaal leren Lees meer
 
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer