Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 aug 2017 03:22 

Fipronil geen gevaar voor de volksgezondheid


Uit onderzoek naar fipronil in vlees van legkippen en eiproducten en bijkomende analyses in legbedrijven die niet verdacht verdacht werden, blijkt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid, meldt het FAVV. Jaarlijks voert FAVV een 3.000tal analyses uit op fipronil in plantaardige producten.

Naast controles en bemonsteringen van eieren in de bedrijven die op basis van het onderzoek van het parket als verdacht werden aangeduid, heeft het FAVV ook een monitoring uitgevoerd van eieren bij onverdachte bedrijven, eiproducten in brekerijen en vlees van legkippen in de 2 enige Belgische slachthuizen voor legkippen. Er werden 178 bedrijven, die op basis van het onderzoek van het parket niet verdacht werden, bezocht en alle stallen (in totaal 266) van deze bedrijven waar eieren gelegd werden, werden bemonsterd.

Goede resultaten

Op één resultaat na zijn alle resultaten onder de Europese referentiewaarde. Bij 7 bedrijven werden lage concentraties aan fipronil vastgesteld. De gevonden concentraties bevinden zich onder de Europese referentiewaarde (gebaseerd op de ARfD). De betrokken bedrijven werden meteen geblokkeerd en de eieren afkomstig van deze bedrijven zijn uit de handel genomen en vernietigd. De resultaten werden eveneens doorgegeven aan de onderzoeksrechter.

Eiproducten en vlees

Binnen de monitoring in brekerijen. werden er ook 13 analyses uitgevoerd op eiproducten van de periode juni-juli Elf resultaten zijn conform. In 2 monsters werd een zeer lage concentratie aan fipronil aangetroffen. Deze concentratie bevindt zich onder de Europese referentiewaarde en houdt dus geen gevaar in voor de volksgezondheid. De betrokken eiproducten werden meteen uit de handel genomen en vernietigd.

Ook het vlees van legkippen werd geanalyseerd in de slachthuizen in het kader van de monitoring. De 30 uitgevoerde analyses zijn allemaal conform. Er werd geen fipronil gevonden in het vlees.

Controles in de distributie

Het Voedselagentschap voert ook controles uit in de distributiesector om zich ervan te verzekeren dat alle instructies over de uit de handelname van de eieren gerespecteerd worden. De richtlijnen worden over het algemeen goed opgevolgd door de distributiesector. Indien inbreuken worden vastgesteld, wordt een proces verbaal opgemaakt en werden de eieren vernietigd.

3.000-tal analyses op fipronil

Naast de monitoring in de pluimveesector heeft het Voedselagentschap de laatste 3 jaar jaarlijks een 3.000-tal analyses uitgevoerd op fipronil in plantaardige producten zoals groenten, fruit, honing, kruiden, thee…. Meer dan 99,9% van deze analyses waren conform.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's van PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Steun aan landbouwbedrijven met blauwtongLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
UNIZO en VOKA willen verveelvoudiging van aantal studenten dat kiest voor duaal leren Lees meer
 
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer