Naast controles en bemonsteringen van eieren in de bedrijven die op basis van het onderzoek van het parket als verdacht werden aangeduid, heeft het FAVV ook een monitoring uitgevoerd van eieren bij onverdachte bedrijven, eiproducten in brekerijen en vlees van legkippen in de 2 enige Belgische slachthuizen voor legkippen. Er werden 178 bedrijven, die op basis van het onderzoek van het parket niet verdacht werden, bezocht en alle stallen (in totaal 266) van deze bedrijven waar eieren gelegd werden, werden bemonsterd.
Goede resultaten
Op één resultaat na zijn alle resultaten onder de Europese referentiewaarde. Bij 7 bedrijven werden lage concentraties aan fipronil vastgesteld. De gevonden concentraties bevinden zich onder de Europese referentiewaarde (gebaseerd op de ARfD). De betrokken bedrijven werden meteen geblokkeerd en de eieren afkomstig van deze bedrijven zijn uit de handel genomen en vernietigd. De resultaten werden eveneens doorgegeven aan de onderzoeksrechter.
Eiproducten en vlees
Binnen de monitoring in brekerijen. werden er ook 13 analyses uitgevoerd op eiproducten van de periode juni-juli Elf resultaten zijn conform. In 2 monsters werd een zeer lage concentratie aan fipronil aangetroffen. Deze concentratie bevindt zich onder de Europese referentiewaarde en houdt dus geen gevaar in voor de volksgezondheid. De betrokken eiproducten werden meteen uit de handel genomen en vernietigd.
Ook het vlees van legkippen werd geanalyseerd in de slachthuizen in het kader van de monitoring. De 30 uitgevoerde analyses zijn allemaal conform. Er werd geen fipronil gevonden in het vlees.
Controles in de distributie
Het Voedselagentschap voert ook controles uit in de distributiesector om zich ervan te verzekeren dat alle instructies over de uit de handelname van de eieren gerespecteerd worden. De richtlijnen worden over het algemeen goed opgevolgd door de distributiesector. Indien inbreuken worden vastgesteld, wordt een proces verbaal opgemaakt en werden de eieren vernietigd.
3.000-tal analyses op fipronil
Naast de monitoring in de pluimveesector heeft het Voedselagentschap de laatste 3 jaar jaarlijks een 3.000-tal analyses uitgevoerd op fipronil in plantaardige producten zoals groenten, fruit, honing, kruiden, thee…. Meer dan 99,9% van deze analyses waren conform.