Mochten verwerkte producten een gevaar vormen voor de volksgezondheid dan zouden de consumenten onmiddellijk verwittigd worden (recall). Deze procedures worden sedert jaren toegepast en zijn op Europees niveau vastgelegd.
In het kader van de opvolging van de besmetting van eieren met fipronil worden er ook maatregelen voor verwerkte producten genomen. De producten die de maximale residulimiet overschrijden zijn niet conform en worden dus uit de handel genomen, zelfs indien ze geen gevaar betekenen voor de volksgezondheid. Dit betekent dat deze producten op elk niveau van de voedselketen weggehaald worden (fabrikanten, groothandel, tot in de verkooppunten van de kleinhandel).
Mochten er evenwel producten zijn die een gevaar voor de volksgezondheid vormen (overschrijding van de volksgezondheidslimiet) dan worden ook de consumenten onmiddellijk verwittigd. Deze procedure, de recall, wordt dus enkel toegepast indien er een daadwerkelijk gevaar voor de volksgezondheid is. Wat fipronil betreft is er tot op vandaag nog geen enkel verwerkt product dat een gevaar voor de volksgezondheid vormt.
Deze procedures (*) met betrekking tot het terugroepen uit de handel en recall worden al jaren op transparante manier door het Agentschap toegepast en zijn vastgelegd op Europees niveau.
*zie nieuwsbrief, 2012 :
http://www.favv.be/productterugroepingen/_documents/2012-05_Productterugroepingen.pdf
De recalls worden gepubliceerd op: http://www.favv-afsca.fgov.be/productterugroepingen/