Volgens de Europese regelgeving zijn bedrijven verplicht om niet-conforme producten, die dus niet beantwoorden aan de wettelijke verplichtingen, doorheen de hele keten (fabrikant, groothandels, distributiepunten, kleinhandel) uit de handel te nemen. Dat geldt ook voor voedingsproducten waarin de wettelijke norm voor fipronil is overschreden. Het FAVV controleert op het terrein om te verzekeren dat bedrijven de nodige maatregelen nemen om te garanderen dat er enkel conforme producten op de markt komen.
De analyses bij bedrijven in België die verwerkte producten maken op basis van eieren tonen op dit moment aan dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.
Zodra er vastgesteld zou worden dat verwerkte producten op basis van eieren een gevaar inhouden voor de volksgezondheid (met een overschrijding van de Europese grenswaarde voor fipronil), moeten de betrokken bedrijven volgens de Europese regels een recall organiseren, onder strikte supervisie van het FAVV. In deze gevallen houdt dat in dat de consument onmiddellijk wordt ingelicht over het soort van gevaar, het type van product en de exacte identificatie ervan (naam, lotnummer, houdbaarheidsdatum, gewicht, type verpakking, foto van het product). Er wordt bovendien aan de consument gevraagd om het product zeker niet meer te consumeren, wat vandaag niet het geval is. Tot op vandaag is er immers nog geen recall nodig geweest voor verwerkte producten op basis van eieren.
Deze manier van werken is de normale en reglementaire aanpak in Europa. Ze heeft ook het belangrijke voordeel dat de boodschap naar de consument duidelijk is wanneer er een echt probleem is voor de volksgezondheid: recall. Recalls gebeuren onder strikt toezicht van het FAVV. Ter herinnering, sinds 1 januari 2017 werden de consumenten en de Belgische pers al over 37 recalls van producten die mogelijk schadelijk zijn voor de volksgezondheid ingelicht, wat vandaag niet het geval is voor de verwerkte producten op basis van eieren.
Eenvoudig gesteld, als er geen recall is, is er ook geen bijkomende informatie naar de consument toe aangezien er geen gevaar is voor zijn gezondheid (geen overschrijding van de toxische waarde die vastgelegd werd op Europees niveau).
De recalls zijn te vinden op : http://www.afsca.be/productterugroepingen/