Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 sep 2017 16:47 

Fipronil en de verwerkte producten op basis van eieren: stand van zaken (update)


Naar aanleiding van de bespreking van de acties van het FAVV in het kader van het verboden gebruik van producten met fipronil bij leghennenbedrijven tijdens de vergadering van het Raadgevend Comité, die vandaag plaatsvond, wil het FAVV hierbij een stand van zaken geven van de controles uitgevoerd in de distributiesector.

Het FAVV heeft tot op heden 3.085 controles uitgevoerd in de distributiesector om te verifiëren of de bedrijven de uit de handelnames van met fipronil besmette eieren en verwerkte producten op basis van eieren correct uitvoeren. In 99% van de gevallen werd de uit de handelname goed opgevolgd en waren de producten effectief uit de handel genomen. Een inbreuk werd vastgesteld in een 20-tal gevallen, waarbij telkens een proces verbaal opgesteld werd. Het betrof in geen van deze gevallen producten die een gevaar inhielden voor de volksgezondheid. 
Daarenboven werden 240 monsters van verwerkte producten op basis van eieren afkomstig uit de distributie geanalyseerd in een laboratorium. Slechts één alcoholische drank op basis van eieren (“advocaat”), een levensmiddel dat occasioneel verbruikt wordt, bleek niet conform te zijn. De Europese referentiewaarde werd hierbij niet overschreden. De producten zijn uit de handel genomen. In verwerkte producten op basis van eieren is er tot op heden geen enkel gevaar voor de volksgezondheid aangetoond. 

De regelgeving voorziet dat niet-conforme levensmiddelen uit de handel moeten genomen worden door de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor deze producten. Daarenboven moet er een recall worden georganiseerd wanneer er een gevaar voor de volksgezondheid wordt vastgesteld. Deze procedures voor uit de handelname en recall moeten steeds doelmatig uitgevoerd worden door de betrokken bedrijven. Het FAVV controleert dit dan ook op elk niveau van de voedselketen (fabrikanten, groothandel, enz. tot in de verkooppunten van de kleinhandel). 

Tot op heden toonden de controles van het FAVV aan dat in 99% van de gevallen de betrokken bedrijven de verplichting tot uit de handelname van eieren en verwerkte producten op basis van eieren, waarin fipronil gehaltes boven de maximale residu limiet werden aangetroffen, correct toepassen. Het Voedselagentschap neemt sancties (proces-verbaal) in de gevallen waar dit niet zo is en een opvolging wordt verzekerd om zich ervan te vergewissen dat de situatie rechtgezet werd. Ter herinnering, wat fipronil betreft is er tot op vandaag nog geen enkel verwerkt product dat een gevaar voor de volksgezondheid vormt. 

Er werden eveneens 240 monsters van verwerkte producten op basis van eieren genomen in voedingswinkels verspreid over heel België. Uit de analyses van het Voedselagentschap blijkt dat 99,99% van de producten conform zijn. In één geval werd een concentratie van 0,021mg/kg fipronil aangetroffen. Deze concentratie houdt geen gevaar in voor de volksgezondheid. Het betreft advocaat, een levensmiddel dat occasioneel verbruikt wordt door consumenten in België (alcoholische drank op basis van eieren). De producten werden meteen uit de handel genomen. 

Aangezien kippenmest gebruikt kan worden in substraat voor de productie van champignons, heeft het Agentschap uit voorzorg ook analyses uitgevoerd op gekweekte champignons en het champignonsubstraat waarop ze gekweekt worden . Alle resultaten zijn conform. 



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's van PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Steun aan landbouwbedrijven met blauwtongLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
UNIZO en VOKA willen verveelvoudiging van aantal studenten dat kiest voor duaal leren Lees meer
 
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer