Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 26 sep 2017 15:54 

De bloemkolen van Peter Van Den Branden uit Beveren


Lokaal, lekker en gezond! Zo willen we de groenten op ons bord. Steeds vaker kiezen we dan ook voor groenten die bij ons geteeld worden. Lokaal betekent immers niet alleen minder transport, maar ook versere groenten in de winkel, recht van de akker. Zo is elke kool, sla, prei,... niet alleen op zijn best, maar weten we ook op welk veld of in welke serre ze geplant en geoogst werden. En door wie! Met Veldwerk stellen wij u graag de mannen en vrouwen voor die er elke dag voor zorgen dat de groenterekken van onze winkels boordevol gezonde en mooie groenten liggen.

Volgt u ons 'de boer op' ?

HET VERHAAL

De bloemkool beslist wanneer wij het veld opgaan om te oogsten!” Plek van afspraak die middag is dan ook niet in de hoeve, maar aan een veld verderop. Peter staat middenin de bloemkoolplanten en met een flinke hauw van zijn glanzende machete hakt hij de kool van de voet en verwijdert rondom rond de grootste bladeren. Een witte bloemkoolkruin omringd door groene bladeren gaat de transportband naar de verpakkingswagen op. Het is een zonnige, warme najaarsdag en heel wat bloemkolen hebben dan ook beslist om vandaag oogstrijp te zijn. Peter kijkt over het veld: "Bloemkolen. Nochtans had ik me voorgenomen om die nooit te telen!"

Peter komt uit een familie van boeren en telers en het lag voor de hand dat hij in hun voetsporen zou treden. Zijn ouders hadden een gemengd bedrijf met vee, akkers en groenten. Peter volgde een Bachelor opleiding bio- en agrotechnologie. Toen hij stage moest lopen, koos hij voor een grote teler van bloemkolen. Waarom? Peter: “De man was zeer modern bezig. Hij gebruikte nieuwe technieken en had de nieuwste landbouwmachines. De stage was boeiend, maar de meeste tijd stonden we op het veld om bloemkolen te oogsten. Van zes uur 's morgens tot zes uur 's avonds. Ik kon op het laatst geen bloemkool meer zien en besloot nooit bloemkolen te telen.”

Maar het liep anders. Peter: “In 2006 stapte ik mee in het bedrijf van mijn ouders die toen zo'n 35 hectare prei hadden. Omdat de preiprijs al een paar jaar in vrije val was en regen, vrieskou en overaanbod de teelt nog minder rendabel maakten, besloten we in 2010 om ook bloemkool te gaan telen. Onze zandgrond is er ideaal voor. (nadenkend) Makkelijk was het niet en je betaalt flink wat leergeld.

De teelt

De traktor rijdt met de transportband en de verpakkingswagen aan een slakkengangetje naast het veld. Peter en zijn mannen speuren de aanplant af naar oogstrijpe bloemkolen. Regelmatig knakken ze de bladeren van bloemkolen en vouwen ze over de bloemknop. Peter: “Deze bloemkolen zijn bijna groot genoeg, maar hebben nog niet de perfecte 'overmaat' van 27 cm. Dat is van onderste punt van de bloem aan de ene kant tot de onderste punt aan de andere kant gemeten. Door de bladeren er bovenop te leggen beschermen we ze tegen het zonlicht zodat ze mooi hagelwit en vast van structuur blijven. Ik wil immers enkel met klasse 1 bloemkolen naar de veiling!

Bloemkool bevat veel water waardoor ze zeer gevoelig is voor beschadiging, daarom laten we de bladeren als beschermjasje aan de bloemkool om ze zo stevig en veilig - met z'n zessen - in bakken te verpakken. (lachend) Een bak bloemkolen moet je boven je hoofd kunnen omkeren en ze moeten stevig blijven zitten."
Bloemkool uit volle grond is er bij ons van half mei tot begin november. Peter: “Dit is het enige bloemkoolveld in een straal van 15 km. In zijn geheel is het 3 ha waarop 8 aanplanten per jaar komen. Vandaag snijden we goed de helft, een deel is al volledig geoogst en op een ander deel staan nieuwe aanplanten (wijst naar een deel van het perceel met netten). De kleine bloemkoolplantjes halen we bij een gespecialiseerde kweker. De eerste plantjes gaan half februari in de grond en na ca. 12 weken kunnen we een eerste keer oogsten. Maar, het is niet omdat alle planten samen geplant werden dat ze ook samen bloemkool worden! (kijkt rond zich) Dit is onze vierde rit over dit stuk en er zullen er zeker nog 4 volgen. Eenmaal alle kolen geoogst, wordt het groen dat nog op het veld staat ingereden als groenbemester."

De netten over de jonge plantjes moeten de houtduiven, die ook wel een bloemkooltje lusten, weghouden. Maar is er ook niet de koolvlieg? Peter: "Koolvliegjes lusten vooral de wortels van de jonge plantjes. Door een granulaat toe te voegen aan het potje van de jonge plantjes, beschermen we de kooltjes. Een belangrijker probleem is knolvoet, een schimmel die in de grond zit en kleine knolletjes veroorzaakt aan de voet van de plant. Gevolg: de plant verslenst. Om dit tegen te gaan, werken we enkel met knolvoetresistente rassen. Bijkomend voordeel is dat we jaarlijks op hetzelfde perceel kunnen planten.

Van het veld naar de veiling

We zijn twee uur verder als de laatste bakken zorgvuldig gevuld worden. Tijd om de oogst naar de hoeve te brengen waarna ze naar veiling BelOrta vertrekken om er morgen te worden verkocht. "Verser kan je ze niet kopen! Als groenteteler wil je de beste kwaliteit bieden en trots zijn op je producten. Dit is wat onze stiel echt inhoudt.”

PRAKTISCH

Weten

Bloemkool behoort tot onze topgroenten. Reeds aan het begin van onze jaartelling zouden ijverige tuiniers zich in Cyprus over tennisbal grote knoppen in een groene krans van bladeren hebben gebogen. Hoe de Cyprioten hun kooltjes klaarmaakten, is niet bekend maar dat de hagelwitte kooltjes met kleine bloemrozetjes daarna Italië en Egypte veroverden, weten we wel. Vanaf 1700 is de bloemkool een vaste waarde in de Europese moestuinen.

Kopen

Verse bloemkolen hebben een bloemkroon die vast is van structuur met een prachtige roomwitte kleur. Een 'wollige' bloemkroon duidt op een te lang verblijf in de winkelrekken.
Bloemkolen zijn zeer temperatuurgevoelig en besluiten soms allemaal samen om 'bloem' te worden. De wispelturigheid waarmee bloemkolen groeien vertaalt zich dat ook in de prijs.  Bloemkool is  soms spotgoedkoop, dan weer duurder.

Bewaren

Maak je bloemkool niet onmiddellijk volledig klaar, verwijder dan de schutbladeren en snij de stronk eruit, maar gooi die niet weg! Verpak bloem en stronk apart in plasticfolie en ze bewaren zeker een week in de groentelade van de koelkast. Van de bloem snij je telkens de roosjes af die je nodig hebt.

In de keuken

Traditioneel hoort bij bloemkool een rijke béchamelsaus maar bloemkoolroosjes zijn ook overheerlijk als licht verteerbaar, caloriearm en vitaminerijk aperitiefhapje. Een alternatief voor wie geen rauwe bloemkool lust is 'lauwe' bloemkool overgoten met een vinaigrette van olijfolie, citroen, fijngesneden koriander, peterselie en peper uit de molen. Bloemkool is een zeer veelzijdige groente die je kan verwerken in soep, puree of een lauwe salade. Je kan bloemkool blancheren en dan bakken samen met broodkruin. Rauwe bloemkool kan je in dikke plakken snijden en gewoon bakken in de pan in wat goede boter of je kan ze door een beslagje halen en de plakken frituren. Probeer zeker ook eens een tabouleh van bloemkool: de roosjes raspen en de bekomen couscous mengen met brunoise van courgette, bleekselder en rode of gele paprika en fijngesnipperde pijpui. Op smaak brengen met citroensap, olijfolie en peper van de molen en afwerken met of grijze garnaaltjes of stukjes (koude) gebakken kip of vlokjes ricotta en fijngesnipperde verse koriander.


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer