Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 okt 2017 14:48 

Herr Seele drinkt biologisch bier


Proef zelf de rijke smaak van bio, ook in je glas! Ontdek biologisch bier, wijn en sterke drank tijdens de campagneweek van Bio Mijn Natuur van 21 tot en met 29 oktober. Herr Seele, cartoonist en kunstenaar, is overrompeld door de kwaliteit en smaak van biobier. Bij biologisch hopteler Joris Cambie van De Plukker ontdekt hij dat hop, dé bittere smaakmaker in bier, zonder chemische pesticiden geteeld kan worden. En dat biologisch bier van topkwaliteit is!

Wat maakt bier bio?

Weinigen weten wat een bier nu precies bio maakt. Het grote verschil zit in de eerste plaats in de gebruikte landbouwingrediënten (hop, mout, gerst). Die zijn afkomstig uit de biologische landbouw, dus geteeld zonder chemische pesticiden of kunstmest. Ook op additieven en hulpstoffen tijdens het brouwproces gelden voor biobier strengere normen. Biobier bevat geen onnodige smaak- of schuimversterkers. Meer info vind je in de fiche biobier. 

Biobierliefhebber

Herr Seele - Peter van Heirseele -  eet (en drinkt) al ruim 40 jaar biologisch. ‘Bio is ‘a way of life’. Als je bij mij de frigo opendoet, dan zie je 100% bio. Dat is al mijn hele leven zo. Ik heb dat met de paplepel meegekregen. Biologisch eten heeft net zoals humor veel met logisch denken en met inzicht te maken: je gaat nadenken over de weg die de groente heeft afgelegd. Wat is die groente precies? Hoe zit die in de grond? Wat doet de boer ermee?’ vertelt hij.

Waar mogelijk kiest Herr Seele voor biologisch bier. ‘Een goed glas bier drink ik liefst in fijn gezelschap. Het ideale moment om bier te drinken is voor mij als aperitief. Ik werk vaak samen met Kama (Kamagurka, nvdr) op café, en dan zoeken we plekken met biobier of biowijn. Ik spoor mensen graag aan om bio uit te proberen. Soms zelfs tot vervelens toe’, lacht hij.

Belgische biohopteler

Joris Cambie (foto) is één van de laatste achttien hoptelers in België én de enige biologische! Vanaf 1997 schakelde Cambie over naar de biologische hopteelt. Om aan de andere telers te bewijzen dat het mogelijk is! Dat was geen sinecure. Gangbare telers gebruiken chemisch-synthetische gewasbescherming om het risico op oogstverliezen te beperken. Chemisch-synthetische middelen zijn in bio wettelijk niet toegelaten. Slechts een beperkt aantal natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn toegelaten. De teelt van hop vergt dus vakmanschap want de hopplant is vanwege zijn snelle groei (soms tot 25 cm op één dag) sowieso erg plaag-en ziektegevoelig. 

‘Als je last krijgt van een plaag of ziekte, dan ben je eigenlijk al te laat,’ vertelt Cambie over zijn preventieve aanpak. ‘Een goede, rijke grond, dat is de basis van alles. Ik voed onze planten niet, maar wel de bodem; dat gebeurt met organische bemesting. En dan zorgt die bodem voor een evenwichtige voeding voor die planten, waardoor die al minder vatbaar zijn voor ziektes.’ 

Herr Seele is alvast onder de indruk: ‘Diversifiëren is leuk én belangrijk. Daarom vind ik het fijn om te zien dat Joris niet enkel hop teelt, maar er ook bier van brouwt.’ Brouwerij De Plukker zag in 2011 het levenslicht. De bieren worden er ambachtelijk gebrouwen met 100% Belgische biohop en zo lokaal mogelijke ingrediënten.

Campagneweek 21-29 oktober: 

Degustaties biobier en wijn 

Van 21 tot en met 29 oktober richt de biosector alle schijnwerpers op biologisch bier en biowijn. Op de website www.biomijnnatuur.be ontdek je een kalender met alle degustaties en uitstapjes. Je komt er ook alles te weten over hoe biologisch bier of biowijn gemaakt wordt, leest er portretten van ondernemers, recepten…

Stem op je favoriete biobier!

Welk biobier is jouw absolute favoriet? Blond, bruin of amberkleurig bier? Een goede tripel of een fris fruitbier? Voor elke soort bier bestaat er een lekkere biovariant: zo’n 150 verschillende Belgische biobieren. Stem vanaf woensdag 18 oktober op www.biomijnnatuur.be en wie weet win jij daarmee een zalige biobierbox! 



  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer