Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 nov 2017 12:37 

Internationale week van de sensibilisering voor goed gebruik van antibiotica


In het kader van de internationale week van de sensibilisering voor goed gebruik van antibiotica (13-19 november 2017), sporen het AMCRA en de federale overheid iedereen - ook de eigenaars van gezelschapsdieren - aan om deze geneesmiddelen verstandig te gebruiken.

Antibiotica kunnen ons leven redden en zullen dit blijven doen als wij inspanningen blijven leveren. We zijn alvast op de goede weg : sinds 2011 is het gebruik van antibiotica bij dieren met 20% gedaald.

Het kenniscentrum voor antibioticagebruik en -resistentie bij dieren (AMCRA), het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) wijzen nogmaals op hun inzet en op het concrete beleid dat ze samen voeren met betrekking tot de strijd tegen antibioticaresistentie. Het doel? De volksgezondheid en de dierengezondheid verbeteren in het kader van een " One Health " benadering. Wanneer bacteriën resistent worden voor antibiotica, dan vormt dit immers een probleem voor onze gezondheid en ook voor de gezondheid van de dieren.

In 2016 hebben de federale overheid, de farmaceutische industrie en mengvoederfabrikanten, de landbouworganisaties, de beheerders van lastenboeken en de dierenartsen- en dierengezondheidsorganisaties ingestemd met de doelstellingen om tegen 2020 tot een vermindering van het antibioticagebruik bij dieren te komen. Die is opgenomen in het actieplan van het AMCRA (Visie 2020). Daarnaast is ook de ‘Overeenkomst tussen de federale overheid en alle sectorale partners die betrokken zijn bij de vermindering van het gebruik van antibiotica in de dierlijke sector’ ondertekend, met als doel een daling met 50% van het totale gebruik van antibiotica en een daling met 75% van het gebruik van de zogenaamde ‘kritische’ antibiotica tegen 2020 en een daling met 50% van het gebruik van gemedicineerde voeders op basis van antibiotica tegen het einde van 2017.

De genomen initiatieven werpen vruchten af: in vergelijking met 2011 (referentiejaar), bedroeg de cumulatieve daling van het totale gebruik van antibiotica bij dieren 20 % en 56,1% voor de kritische antibiotica, ook gekend als de antibiotica ‘van de laatste kans’.
Het is belangrijk op te merken dat de daling vastgesteld op het vlak van het antibioticagebruik samenhangt met een daling van de antibioticaresistentie, wat het uiteindelijke doel is.

De cijfers tonen aan dat de samenwerking tussen het AMCRA, de overheid en alle organisaties die de overeenkomst goedgekeurd hebben, positieve resultaten oplevert.

Alle betrokken organisaties engageren zich ertoe om op dit pad verder te gaan.



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's van PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Steun aan landbouwbedrijven met blauwtongLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
UNIZO en VOKA willen verveelvoudiging van aantal studenten dat kiest voor duaal leren Lees meer
 
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer