Geachte mevrouw de Minister,
Geachte heer Minister-president
Cher Monsieur le Ministre-président,
Cher Monsier le Ministre,
Welkom. Welkom op deze – voor ons toch – speciale dag. We starten vandaag onze 70e editie van AGRIBEX, het internationaal salon voor landbouw, veeteelt, tuin en groene zones. Welkom op de hoogmis van de landbouw in België. Naar dit moment leven wij als Federatie maanden toe. Hier ontmoeten wij onze klanten, onze leveranciers en onze beleidsmakers.
Bij deze trouwens - aan de talrijke beleidsmakers - mijn oprechte waardering en dank voor uw aanwezigheid.
Hier bepalen wij samen de toekomst van de landbouw, de tuinbouw, de veeteelt en de inrichting van het openbaar groen. Hier maken wij een balans op van de voorbije jaren, maar kijken we vooral vooruit en plannen we hoe we economisch duurzaam kunnen verder gaan.
Fedagrim heeft ambities, maar stelt die vooral ten dienste van de sector.
Zonder een degelijke landbouw, zonder respect voor de landbouw zullen wij die ambities nooit kunnen waarmaken. De ambities die we koesteren hebben dan ook de meest eerlijke inslag die je kan vinden. Onze ambities zijn simpel: hou de landbouw leefbaar. Zorg dat de landbouwer loon naar werken krijgt en geef de landbouwer het respect dat hij of zij verdient.
Deze beurs staat in het teken van die ambitie. Hier overstijgen we alle belangengrenzen, hier voeren we een eerlijk en open debat voor alle landbouwers en veetelers en brengen we mensen samen.
Hier geven we het begrip duurzaamheid een nieuwe betekenis waarbij het vooral de invulling krijgt van wederzijds respect. Duurzaamheid kan pas echt tot leven komen als het alle betrokkenen de kans geeft om beter te worden. Als welzijn en welvaart hand in hand gaan en als geen enkele schakel in de keten het slachtoffer wordt van deze vooruitgang.
In de aanloop van deze beurs hebben we onlangs op dat vlak voor een landbouwpact gepleit. Vanop deze tribune ga ik het hele debat niet opnieuw voeren, maar toch wil ik graag onze belangrijkste bekommernissen met u delen. Ik trap een open deur in als ik stel dat onze landbouw het moeilijk heeft. Nochtans is het een bijzonder innovatieve sector – vaak mis begrepen - dat hebben we trouwens gemerkt tijdens onze roadshow – die daarbij de hoogste kwaliteitsnormen inzake voedselproductie hanteert.
Maar om er als landbouwer van te leven is een ander verhaal.
Daarom hebben we 10 actiepunten vooropgesteld. Ik ga ze voor u nu niet nog eens herhalen. Ik verwijs hieromtrent naar ons uitgewerkt document: Landbouwpact – voor een faire en leefbare landbouw – dat hier ruimschoots verkrijgbaar is met tekst en uitleg over de door ons aangegeven punten.
Dames en heren, excellenties, voor ons is dit Landbouwpact van Fedagrim een leidraad, zijn dit aandachtspunten. Een deel ervan bestaat al en vraagt enkel nog meer inspanning. Andere elementen zijn nieuw, revolutionair of gedurfde brainstorming waar fine-tuning op praktische invulling zeker nog aan de orde is. Mits een kordate aanpak kan dit zeker zorgen voor structurele verbeteringen. We stellen echter vast dat in economisch onzekere tijden de prijs een overheersende stem heeft in het debat.
Daar willen we op ingrijpen. Als we de landbouwer immers een leefbaar inkomen willen geven, als we onszelf als consument een gezonde en kwaliteitsvolle voeding willen toekennen, als we terecht hogere eisen in dierenwelzijn willen naleven, dan moet dit debat op een andere wijze gevoerd worden.
Dan mag de prijs niet allesoverheersend zijn, dan moeten andere criteria gelden. Fedagrim voert daarmee een algemeen maatschappelijk discours. Wij zijn er van overtuigd dat een land niet goed bezig is als het op termijn zelf geen voldoende landbouw meer heeft voor haar eigen voedselvoorziening.
Regelgeving moet er zijn, maar ze mag een sector niet kapot maken of tergend en vernietigend werken.
Ik maak dan ook van de gelegenheid gebruik om nogmaals alle stakeholders rond de landbouw en de landbouwbusiness aan tafel te roepen voor input rond een praktische actieve/actievere aanpak en aan U, geachte excellenties, om daar een positieve beleidsmatige en desnoods leidinggevende positie in op te nemen.
Daarom durven wij u dan ook te zeggen: we willen u desnoods zien op uw kabinet, we willen suggesties doen, we willen u ideeën aanreiken, we willen u toelichten waar u iets kunt doen. Denk niet dat we – gemakkelijkheidshalve willen staan roepen aan de kant. Neen – wij staan klaar voor een actieve medewerking.
Onze beide landbouworganisaties (ABS en BB) hebben intussen hun bereidheid tot overleg, brainstorming en samenwerking toegezegd.
Weet goed dat landbouw er geen moeite mee heeft als kwaliteit, innovatie en duurzaamheid de bepalende factoren zijn (het belang daarvan hebben we gisteren nogmaals vernomen op de algemene jaarvergadering van Fevia) maar het moet wel leefbaar, economisch verantwoord en haalbaar zijn ook voor de producent van deze basisgrondstoffen: de boer en de tuinder.
Pas dan beste aanwezigen !! Pas dan mag je er gerust op zijn dat onze Belgische landbouw zal overleven.
In de voorbije 2 weken werd uit allerlei hoeken positief gereageerd op onze voorstellen voor een Landbouwpact. Deze week verwachten wij bijkomende reacties en input vanuit het veld – zeker als we straks ook rechtstreeks contact hebben met de landbouwers zelf. Wij staan de komende dagen open voor informele of formele gesprekken, bijkomende tips of suggesties.
Een eerste vraag rond dit Landbouwpact vanuit politieke zijde is intussen binnen en staat ingepland om nader en persoonlijk te gaan toelichten.
Binnen enkele weken/maanden communiceren wij u terug omtrent de stand van zaken en wie positief gereageerd heeft of een constructieve bijdrage gaf, om een aantal voorgestelde zaken structureel te helpen veranderen.
Ik geef nu graag het woord aan onze beursvoorzitter Stefaan Forret die u kort zal toelichten hoe wij met onze beurs pro actief invulling geven aan die verwachtingen rond kwaliteit, innovatie en duurzaamheid.
Ik dank u.