Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 dec 2017 15:34 

Recall van babyvoeding in België: besmetting met Salmonella Agona


Het Voedselagentschap FAVV gaat over tot een recall van in Frankrijk geproduceerde babyvoeding wegens mogelijke besmetting met Salmonella Agona. Het gaat om bijzondere voeding specifiek bestemd voor kinderen met de ziekte phenylketonurie (PKU) van het merk ‘Taranis NoPhenyl’ met de lotnummers 17C0012851, 17C0013308, LO20181003, LO20190117 en LO20190221 dat uitsluitend via apotheken verdeeld wordt.

Het FAVV heeft beslist om de producten meteen uit de handel te laten halen. De betrokken apotheken zijn op de hoogte gebracht. Consumenten wordt gevraagd om de betrokken producten niet meer te gebruiken maar ze naar de winkel terug te brengen.

Begin december hebben de Franse autoriteiten signalen gekregen over jonge kinderen die ziek geworden zijn na het verbruiken van melkpoeder geproduceerd door de Franse firma Lactalis Nutrition Santé-LNS (op hun site in Creon). Na onderzoek hebben onze Franse collega’s bevestigd dat er een link is tussen die besmettingen bij kinderen en het gebruik van deze producten van de groep LNS. In het productieproces is een contaminatie met de bacterie Salmonella Agona vastgesteld. 

Het FAVV heeft tot nu toe vanuit Frankrijk nog geen officiële melding gekregen via het RASFF-systeem dat verschillende van deze producten ook op de Belgische markt verspreid zouden zijn. Maar uit voorzorg organiseert het FAVV toch een onmiddellijke recall en informeert het de consumenten nadat een Belgisch voedingsbedrijf het FAVV op de hoogte heeft gebracht dat het producten van de loten heeft die mogelijk besmet kunnen zijn. 
Consumenten wordt gevraagd om de voeding voor PKU-patiënten van het merk ‘Taranis NoPhenyl’ met de lotnummers 
- 17C0012851, 
- 17C0013308, 
- LO20181003,
- LO20190117,
- en LO20190221 
In België niet meer te consumeren. 
Het FAVV heeft ook gevraagd om de betrokken producten meteen uit de handel te halen: wie dat niet doet, riskeert een proces-verbaal. Er zullen ook controles worden uitgevoerd om te verzekeren dat de uit de handel name effectief gebeurt. De producten zijn enkel via apotheken verdeeld en alle betrokken apotheken zijn geïnformeerd.

Behalve Frankrijk en nu ook België zijn er nog een reeks andere landen betrokken. Binnen Europa gaat het om Nederland, Spanje, Zwitserland, Griekenland, Roemenië en Slovenië. 

Het Voedselagentschap dringt aan op waakzaamheid bij consumenten die producten van Lactalis hebben aangekocht. Zij kunnen via de site van Lactalis Frankrijk (http://www.lactalis.fr/information-consommateur/) checken of zij producten van de teruggeroepen loten in huis hebben. Is dat het geval, dan wordt eveneens gevraagd om deze producten niet meer te consumeren en naar de winkel terug te brengen. 

Salmonella Agona is een minder gevaarlijk type van salmonella, maar ouders dienen toch aandachtig te zijn en een arts te consulteren als hun kind de volgende symptomen vertoont: diarree (soms met bloedverlies), braken, hoofdpijn, koorts en buikpijn. De symptomen duiken over het algemeen drie dagen na de inname van het besmette product op. 

Het FAVV controleert samen met het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) sowieso standaard op de aanwezigheid van salmonella in babyvoeding. De voorbije drie jaar zijn in België daarvoor bijna 1.000 stalen genomen en onderzocht. Die waren allemaal conform: er was geen salmonella aanwezig.



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's van PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Steun aan landbouwbedrijven met blauwtongLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
UNIZO en VOKA willen verveelvoudiging van aantal studenten dat kiest voor duaal leren Lees meer
 
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer