Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 03 jan 2018 15:43 

Ferm, een nieuwe landbouwgeneratie


In het voorjaar 2018 starten Sander Van Nieuwenhove en Veerle Huybrechts met ‘Ferm’, een biologische boerderij in Hombeek, op de rand van Mechelen. Ze behoren tot een nieuwe generatie boeren die de verkoop van hun producten zelf in handen nemen en hierdoor een rendabel landbouwbedrijf kunnen uitbaten.

Bestanden beschikbaar voor download:
Foto (141.8 Kb)

Van het veld willen ze verse groenten, kruiden en bloemen verdelen in en rond Mechelen en Antwerpen. Ze zullen hun producten aanbieden in pakketten, op markten en aan horeca. Nieuw is hun concept eigenlijk niet, voor de komst van de veilingen werd alles lokaal verdeeld. Nu is landbouw gericht op verkoop in bulk, daardoor zien we vooral monoculturen. De prijzen worden bepaald door de groothandels, waardoor boeren vaak niet genoeg voor hun product en hun arbeid worden vergoed. Zo worden ze afhankelijk van subsidies om hun bedrijf recht te houden.

Ferm wil niet afhankelijk zijn van subsidies en zal daarom zelf de verkoop op zich nemen. Hierdoor blijft het aantal kilometers die de producten afleggen beperkt en zijn de producten nog kraakvers bij levering. Rechtsreekse verkoop versterkt de lokale economie. Bovendien komt de consument vaker in contact met de producent van zijn voedsel en weet hij waar en in welke omstandigheden dit werd geproduceerd.
Ferm wil een uitgebreid gamma aan verse producten bieden, met aandacht voor vergeten en bijzondere groenten, aromatische kruiden en eetbare bloemen. Daarnaast zal Ferm ook voor enkele bloemenwinkels biologische snijbloemen kweken. In de snijbloementeelt is er nog maar weinig biologisch aanbod, nochtans is het een product waar vaak nog ongereguleerd pesticiden en fungiciden bij gebruikt worden.

Sander en Veerle deden beide al ervaring op tijdens hun opleiding biologische landbouw, waar ze elkaar leerden kennen. Nadien startte Veerle met bloemen-en kruidenteelt voor haar bedrijf Juffer, nabij Antwerpen. Sander richtte mee ‘t Middenveld op in Hombeek, daar kunnen mensen zelf hun groenten plukken en meteen afrekenen.

Omdat kleinschalige landbouwbedrijven niet in aanmerking komen voor subsidies, is het niet zo gemakkelijk om voldoende startkapitaal te verzamelen. In totaal is er € 200.000 nodig voor de aankoop van de grond, machines, serres en materiaal. Het grootste deel van het kapitaal wisten de ondernemers reeds op te halen uit eigen middelen en particuliere leningen. Ze zijn nu nog op zoek naar € 45.000 extra financiering.

Via hun website www.fermbio.be roepen ze op om te steunen met crowdfunding of winwinleningen. De crowdfunding mikt vooral op sympathisanten die het project graag mee van de grond willen krijgen door een kleine donatie. Voor de schenkers zijn leuke beloningen voorzien. Met de winwin-leningen willen ze investeerders aantrekken die hun geld willen beleggen in een duurzaam toekomstgericht project. Het is een officiële lening die meer opbrengt dan een spaarboekje en een interessant belastingsvoordeel van 2.5 % oplevert. Voor de geïnteresseerden organiseren ze op 22 januari een info-avond over de winwin-leningen in het Viavia-café in Mechelen (19u30, Zandpoortvest 50).

De landbouwers willen vermijden om geld te lenen bij de banken, omdat die er een andere visie op na houden en vaak investeren in onethische projecten. Ze hopen het beoogde bedrag op te halen via hun eigen campagne. Dat zou meteen eeen mooi startschot zijn van een nieuw landbouwproject, ondersteund door de gemeescha



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer