Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 jan 2018 16:35 

2018 - Het jaar van data in de landbouw!?


“Wij willen/moeten mee op deze trend”
Of we het nu graag hebben of niet ook in de landbouw neemtzogenaamde BIG DATA en BIG DATA – analyse in belang toe. Minister Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, richt in 2018 een belangrijke focus op het gebruik van (méér en betere) data in de landbouw.

Tijdens de voorbije landbouwbeurs Agribex was er trouwens een volledige interactieve studiedag gewijd aan “data in de landbouwketen: what’s in it for me?”. Onze recent opgerichte en erkende Branche Organisatie voor Vlas en Hennep kan hierin welllicht ook een zeer nuttige rol spelen.

De landbouw heeft een flink aantal uitdagingen. In de eerste plaats meer produceren met steeds minder grondstoffen, minder nadelige effecten voor maatschappij en milieu, en noem zo maar op. Beter “data-management” is een van de middelen om deze doelen te bereiken. Slimme landbouw kan ons helpen om interventies optimaal uit te voeren op het juiste moment, op de juiste plaats en op de kleinst mogelijke schaal.

Ook Europa vraagt meer gegevens over de diverse teelten. Sinds juli 2017 moeten EU-landen en EU-regio’s waar teelten staan met een areaal > 1000 ha verplicht informatie hierover aanleveren op vastgelegde tijdstippen. Deze informatie betreft maandelijkse info over prijzen (gemiddeld), en jaarlijkse informatie over totaal areaal en over de totale productie (in ons geval totale productie gezwingeld vlas.

Nieuw, niet helemaal. Wij vragen nu deze gegevens reeds op in het kader van de zogenaamde weekverkopen en van de zogenaamde maandresultaten (toepassing op de ledensectie van onze website), en in het kader van wederzijdse afspraken met onze Franse en Nederlandse collega’s. Ruimte voor verbetering?

Helemaal immers slechts gemiddeld 50% van onze leden is een regelmatige bijdrager tot de weekverkopen en ongeveer 75% van onze leden verstrekt regelmatig de data/informatie rond de maandresultaten. Dit kan en moet nog beter in 2018, immers als de info-flow naar onze Europese partner vlaslanden zou opdrogen, dan komt er ook geen informatie meer terug over deze laatste en over het Europese vlas-collectief. En dan dreigen we als waardeketen weer semi-blind te moeten varen.

Het helpt ons als individueel bedrijf ook vooruit. Onderzoek heeft uitgewezen dat bedrijven met een een beter en ruimer gebruik van data en informatie voor hun bedrijfsvoering, een positieve impact terugkrijgen op 3 vlakken, nl:
• Een betere presteren op de lopende operaties en op de lopende bedrijfsvoering • Een betere planning en een betere besluitvorming
• Een betere winstgevendheid (wellicht het gevolg van de vorige 2 punten)

Grotere teelten in België hebben ondertussen reeds extra informatie- platformen opgericht om de productie betere in te schatten en op een duurzame manier te verhogen. In de aardappelsector is WatchITgrow (gelanceerd op 14 maart 2017) is hiervan een goed voorbeeld, het betreft hier een webtool die – op basis van geo/satelliet-informatie - snel info kan verschaffen aan zowel aardappelboeren, aardappelhandel en aardappelverwerkende organisaties m.b.t. teelt-vooruitzichten en inschattingen/ prognoses.

Op een meer marktgedreven niveau is, terug in de aardappelsector, het zogenaamde POMMAK-project een tweede voorbeeld. POMMAK staat voor “Pomme de terre Marché – Markttransparantie Akkerbouw” en is een Belgisch marktinformatiesysteem dat zijn leden zo breed mogelijk wil informeren op het gebied van agrarische markten voor consumptie-aardappelen.

Ook in het kader van de plaatsgrijpende generatie-wissel in veel Belgische vlasbedrijven moeten we dergelijker evoluties durven omarmen. Immers de beste manier om een goede toekomst voor te bereiden en te garanderen, is om mee zelf deze toekomst te creëren. Het feit dat we een kleine sector of een kleine teelt zijn hoeft niet meteen een nadeel te zijn, we moeten er alleen durven voor gaan.

Laat ons al starten met een sterkere participatie en deelname in de bestaande informatiesystemen zoals week-en maandresultaten, de rest volgt dan wel. Het feit dat we daardoor ook een goede leerling zullen blijken van Europa is mooi meegenomen.

Ideeën, suggesties, projectvoorstellen op deze domeinen zijn (zoals steeds) zéér welkom!



  Nieuwsflash
 
Aantal gevallen blauwtong in België verdubbeld in halve week tijd Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-brochure 2024 met extra driftreducerende techniek en -dop Lees meer
 
 
Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed telerLees meer
 
 
Inning van de verplichte bijdragen in de sector pluimvee 2024 Lees meer
 
 
Cofabel breidt verder uit en neemt Martens Traktor Bree overLees meer
 
 
Mening over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteitLees meer
 
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer