Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 13 feb 2018 07:12 

1,6 miljard euro voor modernisering Poolse landbouwbedrijven


Polen kent net als andere EU lidstaten binnen het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid een plattelandsontwikkelingsprogramma.

Met dit programma wordt ingezet op de bevordering van concurrentievermogen en de productiviteit, een duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen en bijdragen aan de ontwikkeling van het platteland. Een van de instrumenten waarmee dit plaatsvindt, is de subsidieregeling "modernisering van landbouwbedrijven". In de komende periode worden diverse onderdelen van deze regeling opengesteld voor aanvragen. In 2018 is er totaal ​​EUR 1.634.182.258 beschikbaar.

Van 19 februari tot 20 maart 2018 zal het Poolse agentschap voor ''Restructuring and Modernisation of Agriculture'' (ARiMR) openstaan voor subsidieaanvragen in het kader van het plattelandsontwikkelingsplan (POP) 2014-2020 voor "modernisering van landbouwbedrijven" op het onderdeel ''d'' dat gerelateerd is aan de verbetering van de productietechnologie, introductie van innovatie, verandering van productieprofiel, verhoging van de productieschaal, verbetering van productiekwaliteit of verbetering van producten met toegevoegde waarde.

Landbouwbedrijven met een economische waarde van 10.000 euro tot 200.000 euro kunnen een aanvraag indienen. Als een aanvraag door meerdere boeren gezamenlijk wordt ingediend, moet de totale economische waarde van de boerderijen minstens 15.000 euro zijn. In het jaar waarin de aanvraag voor de laatste betaling zal worden ingediend, moet het bezit van elk teeltbedrijf binnen deze gezamenlijke aanvraag de economische waarde van ten minste 10.000 euro bereiken. Voor een gezamenlijke aanvraag moeten de bedrijven een contract afsluiten voor minimaal 7 jaar. Voor iedere aanvraag is het belangrijk dat het pachtcontract is afgesloten voor minstens 7 jaar vanaf het punt dat de aanvraag is ingediend, en in het geval van een privélease moet het contract de vorm hebben van een notariële akte.

Bij het vaststellen van de economische waarde van een landbouwbedrijf wordt rekening gehouden met verschillende factoren. Deze waarde wordt berekend via een vaststaande formule waarin de standaardproductie en het aantal hectare grond worden meegenomen. De standaardproductie is een economische parameter die wordt bepaald door het gemiddelde van 5 jaar productiewaarde van een specifieke plantaardige of dierlijke productieactiviteit op 1 hectare of per dier over de periode van 1 jaar te berekenen. De productiewaarde die hierin gebruikt wordt, is de som van de waarde van het hoofdproduct en de bijproducten, dit alles is inclusief verkoop, consumptie op een landbouwbedrijf (bijvoorbeeld voor zaaidoeleinden, voedergewassen), eigen consumptie en wijzigingen in voorraden. Directe betalingen zijn niet inbegrepen in de productiewaarde. De uiteindelijk berekende standaardproductie is een vastgestelde waarde die afhankelijk is per regio.

Ondersteuning wordt verleend in de vorm van medefinanciering voor gemaakte kosten voor een bepaalde investering. De medefinanciering bedraagt ​​normaal gesproken 50% van de subsidiabele kosten en 60% in het geval van een jonge boer (18-40) of wanneer verschillende boeren samen steun aanvragen. De regels voor het toekennen van steun zijn in principe niet gewijzigd ten opzichte van eerdere subsidieaanvragen (vastgelegd in de Verordening van de minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling van 21/8/2015). De door boeren ingediende aanvragen worden onderworpen aan een puntentest. De som van de behaalde punten bepaalt de volgorde waarin subsidies worden verstrekt. Het is voor jonge telers gemakkelijker om subsidies te verkrijgen en bij een gezamenlijke aanvraag wordt de leeftijd van de jongste persoon als uitgangspunt genomen bij het bepalen van de prioriteit voor het verkrijgen van een subsidie.

De maximale hoeveelheid steun kan niet hoger zijn dan PLN 500.000 per teeltbedrijf. In het geval van investeringen die niet rechtstreeks verband houden met de bouw, modernisering van stallen (inclusief uitrusting), of de bouw of modernisering voor de opslag van diervoeders op bedrijven waar de dierlijke productie ook wordt uitgevoerd (inclusief uitrusting), is het maximale steunbedrag PLN 200.000.



  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer