Abrikozenpitten bevatten amygdalin, een natuurlijke stof die tijdens het eten in het giftige blauwzuur of cyanide wordt omgezet. Blauwzuur veroorzaakt onder meer hoofdpijn en duizeligheid maar kan in extreme gevallen dodelijk zijn. Bij het eten van abrikozen stelt zich het gezondheidsrisico niet: de pit wordt immers uit de steen gehaald die in de vrucht zit en heeft dus geen rechtstreeks contact met het fruit.
Beschrijving van het product
- Verkoopsbenaming: Bittere Abrikozenpitten
- Merk: Superfoodz
- Zak van 300g
- Tenminste houdbaar tot 10/05/2019
- Verkoopsbenaming: Abrikozenpitten
- Merk: Erica
- Zak van 100g
- Tenminste houdbaar tot 20/04/2020
- Lotnummer: 18763
- Verkoopsbenaming: Abrikozenpitten
- Merk: Jacob Hooy
- Zakken 1kg, 250g en 100g
- Tenminste houdbaar tot 31/07/2019
- Lotnummer: PN 17219/1876
Info voor de consumenten
- Consumenten wordt gevraagd om de producten van het betrokken lot niet meer te gebruiken en dit te melden aan het verkooppunt waar ze zijn aangekocht.
- Als u na het eten van rauwe abrikozenpitten of bittere amandelen onmiddellijk acute gezondheidsproblemen ondervindt, dan moet u zo snel mogelijk contact opnemen met het Antigifcentrum via 070/245.245.
- Consumenten met vragen kunnen contact opnemen met het Meldpunt van het FAVV via meldpunt@favv.be of via het telefoonnummer 0800/13.550.
- Abrikozenpitten kunnen ook online aangekocht worden. Het FAVV wil de consumenten wijzen op het potentiële gevaar van die e-commerce. Door de zeer uitgebreide omvang van verkoop via het internet kan het FAVV geen controle garanderen over de hele keten van aan- en verkopen, noch op de betrouwbaarheid van online aankooppunten, van de fabrikanten, van analyses die eventueel op de website worden vermeld, etc.
- Meer informatie over het risico verbonden aan het eten van abrikozenpitten op:
https://www.health.belgium.be/nl/news/rauwe-abrikozenpitten-eten-kan-tot-vergiftiging-leiden