Precisielandbouw slaat op het verzamelen van data (o.a. via gps, sensoren, etc.) die het de landbouwer mogelijk maken bepaalde bedrijfsbeslissingen via slimme software te ondersteunen. Veel landbouwers interpreteren het begrip volgens de enquête als de toepassing van nieuwere, niet zo complexe technologieën, zonder dat er sprake is van dataverzameling die de landbouwer effectief ondersteunt in zijn bedrijfsvoering.
Landbouwers doen vooral een beroep op gps in de plantaardige productie en op opbrengstregistratie in de dierlijke productie. Informatiemanagement ontbreekt daarbij vandaag veelal, maar neemt toe in de toekomst. Geavanceerdere technieken zoals variabel zaaien/planten, bodemscanners, beelden gemaakt met drones en precisiemechanisch wieden, worden volgens de landbouwers meer ingezet door de loonwerker.
Meer dan zes op de tien landbouwbedrijven met een standaardoutput van minstens 250.000 euro, gebruiken naar eigen zeggen precisielandbouwtechnieken of zijn dat van plan. Bij de categorie met een output lager dan 150.000 euro, is dat maar vier op de tien. Dat sluit aan bij een andere bevinding uit de enquête: de helft van de niet-gebruikers van precisielandbouw vindt dat de onderneming te klein is om te investeren in precisielandbouw. Ook heel veel gebruikers laken het hoge kostenplaatje van de technieken.
Landbouwers noemen als belangrijkste voordelen van precisielandbouw het nauwkeuriger werken en het betere inzicht in technische resultaten. Daarna volgen tijdsbesparing en hogere opbrengst. Ze zouden gestimuleerd worden om precisielandbouw toe te passen door gedegen onderzoek naar de kosten en baten, een substantiële prijsverlaging en positieve ervaringen van collega-landbouwers.
Deze nulmeting van precisielandbouwtechnieken in Vlaanderen past in het jaar van de data in de landbouw. Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en het Departement Landbouw en Visserij willen de kansen en knelpunten in de ontwikkeling en toepassing van 'smart data'-systemen in de landbouw in kaart brengen en zo het gebruik van data en datagedreven besluitvorming in de landbouw(keten) stimuleren.