Voor landbouwers die nog niet over een Vegaplan certificaat beschikken is het echter nog mogelijk om deze malus terugbetaald te krijgen als ze tegen 31 december 2018 een certificaat hebben bekomen.
Let op: u moet rekening houden met een mogelijke wachttijd van meerdere maanden, in functie van de beschikbaarheid van de OCI. En naar aanleiding van de eerste audit kan een periode van 3 maanden nodig zijn voor het uitvoeren van de correctieplan en het heffen van de niet-conformiteiten. Voor deze reden dient u uw certificeringsaanvraag best zo vroeg mogelijk in om tegen 31 december gecertificeerd te zijn en recht te hebben op de terugbetaling van de malus door uw afnemer.
Ter herinnering, om het certificaat voor de Vegaplan Standaard te bekomen moet u:
1) Een certificeringsinstelling (OCI) kiezen. Via deze link vindt u de lijst van erkende OCI’s. Wij raden u aan een offerte aan te vragen bij meerdere OCI’s, gezien deze verschillende prijzen hanteren. U kan daarvoor een specifieke offertetool gebruiken, raadpleegbaar via deze link.
2) De checklijst van de Vegaplan Standaard doornemen, met de eisen die de certificeringsinstelling (OCI) op uw onderneming zal controleren. Na een positieve audit verleent de OCI u een certificaat, geldig voor drie jaar. Hier vindt u de link naar onze website, waar u een gepersonaliseerde checklijst (in Excel- of pdf- formaat) kan laten generen, met enkel de eisen specifiek voor uw teelten en uw Gewest.
De Vegaplan Standaard neemt het plantaardige luik van de Sectorgids G-040 (d.w.z. de eisen die onder de bevoegdheid van het FAVV vallen), de regionale eisen betreffende IPM (geïntegreerde gewasbescherming), en een groot deel van de maatregelen uit de randvoorwaarden op, evenals een reeks bijkomende eisen, die gevraagd worden door de afnemers van landbouwproducten. Indien u gecertificeerd bent voor de sectorgids voor al uw landbouwactiviteiten, geniet u over een belangrijke korting op de jaarlijkse FAVV-heffing (ongeveer 50€ i.p.v. 200€).