Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 feb 2018 14:20 

IPM aandachtspunten: knolcyperus en maïswortelboorder


Knolcyperus blijft steeds terrein winnen in België. Voor Vlaanderen, waar de verspreiding van dit onkruid het grootst is, zijn de verplichtingen om-trent knolcyperus in de Vegaplan Standaard in 2017 via IPM verstrengd.

Zo moet bij verhuur van gronden een extra clausule in het contract wor-den voorzien waarin de verhuurder aangeeft dat de percelen vrij zijn van knolcyperus. Landbouwers die deze winter in Vlaanderen dergelijke con-tracten afsluiten dienen hiermee rekening te houden. Ook in Wallonië is knolcyperus opgenomen in IPM, met dit verschil dat de bestrijding van knolcyperus en andere maatregelen hieraan gekoppeld (zoals een verbod op de teelt van wortel, knol- en bolgewassen) nog geen verplichting is maar wel wordt aanbevolen.

Naast knolcyperus worden er ook problemen gemeld met de maïswortelboorder. Dit organisme werd lange tijd niet meer in België gesignaleerd maar is in 2017 teruggevonden in de streek rond Steenokkerzeel en Rumst. Om verdere uitbreiding te vermijden worden in deze gebieden extra maatregelen opgelegd. Landbouwers met percelen in dit focusgebied worden aanbevolen een minimum vruchtafwisseling van een op twee jaar in maïs toe te passen of een extra insecticide toe te passen bij zaai. In geval van aanwezigheid van maïswortelboorder is de verplichte rotatie/bestrijding een verplichting in Vlaanderen, en dus (enkel voor Vlaanderen) een eis van niveau 1 in de Vegaplan Standaard.



  Nieuwsflash
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Heb je een uienperceel dat een moeilijke start kent? Lees meer
 
 
A solid EU Wine PackageLees meer
 
 
Het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
Rapport ammoniak-emissiemeetcampagne Vlaamse melkveestallen Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer