“Het is de eerste keer in 34 jaar dat ik niet zeker ben of ik dit weekend hopscheuten zal kunnen serveren”, zegt Stefaan Couttenye, uitbater van restaurant 't Hommelhof in Watou.“Er komen nochtans tientallen klanten van over heel het land naar mijn zaak, speciaal om de hopscheuten te proeven. Ik hoop dat ik er niet te veel onder hen zal moeten teleurstellen, maar ze moeten ook begrijpen dat dit een natuurlijk product is. Als de grond bevroren is, kan er niet geoogst worden.”
Hopboer Ivan Lemahieu (63) moet een tiental dagen wachten met zijn buitenoogst. “Ik doe dit al 32 jaar en ben de langst levende teler van hopscheuten. Ik oogst nu tijdelijk in mijn serre en moet wachten op gunstigere temperaturen. De buitenteelt is dit voorjaar eigenlijk nooit echt op dreef gekomen. Deze wachttijd gaat gepaard met verlies van opbrengst, want tegen eind maart is de hopscheutenteelt grotendeels voorbij. Hoe kleiner de oogstperiode, hoe lager ons inkomen. We hopen dat het zo snel mogelijk dooit. Pas dan kunnen we zien of er ook schade is aan de scheuten, die dicht bij het oppervlak zitten. Een tijdelijk tekort aan hopscheuten zal vermoedelijk gepaard gaan met een piek in de prijs.”
En die prijs ligt al relatief hoog. “Dat varieert in normale seizoenen van 80 tot 120 euro per kilo”, zegt gepensioneerd hopboer Eric Lagache. “Een prijsstijging is moeilijk in te schatten. Als we bijvoorbeeld boven 150 euro per kilogram gaan, zullen veel restaurants afwachten.”
Chef Kris van horecazaak Manoir Ogygia telt nu een 130-tal euro neer voor een kilo. “Die prijs zal normaal zakken naar honderd euro op het einde van het seizoen. De horecazaken zijn het slachtoffer van de hopscheutenhype. Wij halen het grote geld niet uit onze gerechten met hopscheuten, maar ze trekken wel veel volk naar onze zaken. Daarom leggen we ons neer bij de hoge prijzen. Voorlopig hebben wij geen problemen rond levering.”