Zo krijgen de telers snel een overzicht van toegelaten bemestingshoeveelheden en de gebruikte hoeveelheden N (stikstof) en P (fosfor). Deze app helpt hen om op een vlotte manier bewuster om te gaan met bemesting. Ook het milieu vaart er wel bij: hoe meer telers zich houden aan de toegelaten bemestingshoeveelheden, hoe beter de waterkwaliteit.
“Hiermee ondersteunt pcfruit de Limburgse landbouwer in robotisatie en mechanisatie. IT-oplossingen zoals apps zullen helpen om het management van een landbouwbedrijf beheersbaar te houden,” aldus Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw en voorzitter van pcfruit.
Voor veel fruittelers is de webapplicatie EVA - Eindelijk Vereenvoudigde Administratie - niet meer weg te denken. Pcfruit riep deze slimme applicatie - bruikbaar op smartphone, tablet of pc - eind 2015 in het leven op vraag van en dankzij de actieve medewerking van een tiental fruittelers. Het programmeerwerk gebeurde door het Limburgse bedrijf Crossroad Communications nv, gespecialiseerd in cold/fresh chain en globale logistiek. Vandaag houdt EVA fruittelers op de hoogte van de laatste regelgeving over gewasbeschermingsmiddelen, berekent spuithoeveelheden en voorraadniveaus, laat oogstregistraties doorgeven van op het veld…
Pcfruit ontwikkelt deze app steeds verder. Zo kan elke gebruiker sinds dit jaar via EVA per perceel en op bedrijfsniveau zien hoeveel hij reeds heeft bemest en hoeveel hij nog mag bemesten. Dit is een mooie aanvulling op de reeds langer bestaande module binnen de app die snel voor de fruitteler de gebruikte hoeveelheden N en P uitrekent. “De grootste nieuwigheid die eraan komt is dat deze module ook toegepast zal worden in andere teelten dan fruit, vervolgt Dany Bylemans, algemeen directeur pcfruit. Naast de bestaande 150 gebruikers/testers binnen fruitteelt van de EVA-app, wordt deze nieuwe bemestingsmodule getest door 45 nieuwe gemengde pilootbedrijven die feedback zullen geven. Vanaf vermoedelijk begin 2019 zal deze module beschikbaar zijn voor elke teler van fruit, groenten, granen, voedergewassen… Het grote voordeel hiervan is dat bedrijven voor verschillende gewassen slechts 1 app nodig hebben om in orde te kunnen zijn met alle bemestingsnormen.
Dit groot aantal pilootbedrijven is enerzijds mogelijk dankzij het goedgekeurde leaderproject ‘Bewuster omgaan met bemesting en gewasbeschermingsmiddelen’ van Leader Haspengouw en anderzijds is deze toepassing een onderdeel van het in juni 2017 goedgekeurde leaderproject binnen Kempen en Maasland ‘Aanpak van nitraatproblematiek’.
Meer info over de EVA-app: www.pcfruit.be/EVA