“Dit is een maffieuze onderneming.” De federale minister van Landbouw, Denis Ducarme (MR), reageerde gisteren scherp op de fraude door het slachthuis Veviba in Bastenaken. Deze week raakte bekend dat het bedrijf, een onderdeel van het West-Vlaamse Verbist, heeft gesjoemeld met etiketten en vlees heeft gebruikt dat niet voor menselijke consumptie was bestemd.
Ducarme wil niet alleen daadkrachtig optreden tegen het bedrijf zelf. Hij wil ook te weten komen waarom die fraude pas nu boven water is gekomen. Want al in oktober 2016 is vanuit Kosovo een klacht gekomen over een levering Veviba-vlees. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft die informatie toen aan het Belgische gerecht doorgespeeld, dat een onderzoek naar het slachthuis startte. Maar zelf heeft het Voedselagentschap niet ingegrepen.
Volgens het FAVV was er in Kosovo een probleem met de etikettering en dus sprake van economische fraude. “Er waren geen aanwijzingen dat er een gevaar was voor de Belgische volksgezondheid”, zegt woordvoerster Katrien Stragier. Daarom nam het Voedselagentschap ook verder geen initiatief meer. “De normale controles, vier keer per jaar, bleven wel lopen en ook het standaardtoezicht door onze dierenartsen ging gewoon voort. ”
Hoe dat allemaal heel precies is gelopen, moet uit het rapport aan minister Ducarme blijken. Maar volgens het Voedselagentschap zijn tijdens die standaardcontroles in ieder geval nooit opvallende problemen aan het licht gekomen.
Oppositiepartij Groen is tevreden dat Ducarme met een kritische blik naar het FAVV kijkt. “Het begint een vast stramien te worden bij elk nieuw voedselschandaal: het Voedselagentschap dat uit de lucht valt”, zegt Kamerlid Anne Dedry. “Dat komt ervan als je voortdurend bespaart op het personeel. Dan is er op de duur niemand meer over om het werk naar behoren te doen. Bovendien blijft het een probleem dat het Voedselagentschap onder de bevoegdheid Landbouw valt, niet Volksgezondheid. Dat geeft een ander perspectief, minder vanuit de consument.”
Het vleesverwerkingsbedrijf Veviba in Bastenaken, dat sinds het nieuwe vleesschandaal zijn erkenning verloor, is in handen van de West-Vlaamse familie Verbist. (reporters)
Maandag worden zowel minister Ducarme als het Voedselagentschap in de Kamer verwacht om vragen van parlementsleden te beantwoorden.