Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 mrt 2018 11:25 

Nieuw in de verzamelaanvraag campagne 2018


Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid werd vereenvoudigd. Dit heeft gevolgen voor de verzamelaanvraag. Voor wijzigingen in de vergroening verscheen al eerdereen persbericht. In dit persbericht zijn enkele van de andere wijzigingen opgenomen. Daarnaast werden ook enkele praktische wijzigingen op het e-loket doorgevoerd die voor vereenvoudiging bij het jaarlijks indienen van de verzamelaanvraag moeten zorgen.

Een uitgebreider overzicht is te vinden in de fiche 'Nieuw in de Verzamelaanvraag 2018' op de website www.vlaanderen.be/landbouw/verzamelaanvraag onder Algemene voorwaarden > Nieuwigheden, veelgemaakte fouten en tips.

Betaling voor jonge landbouwers

De maximale periode van vijf jaar om in aanmerking te komen voor de betaling, wordt niet meer verminderd met het aantal jaar verstreken tussen de eerste vestiging en het jaar van aanvraag. Landbouwers die in het verleden in aanmerking kwamen voor de betaling maar in 2016 en/of 2017 niet meer, komen hierdoor in 2018 (mogelijk) opnieuw in aanmerking.

Nieuwe teeltcodes

In 2018 worden een beperkt aantal nieuwe teeltcodes toegevoegd in het kader van de vergroeningsvereiste ecologisch aandachtsgebied:

-          teeltcode 661: Vlinderbloemigen (peulgewassen) in onderzaai. De vlinderbloemige moet aanwezig blijven na de oogst van hoofdteelt. -          teeltcode 10:    Bomenrij.

De volledige lijst van teeltcodes en hun indeling vindt u terug op de webpagina www.vlaanderen.be/landbouw/verzamelaanvraag/tabellen.

Het schrappen van percelen

Sinds 2017 moeten landbouwers een reden opgeven voor het schrappen van percelen uit hun verzamelaanvraag. Deze aanpassing werd ingevoerd om na te gaan wat er met percelen gebeurt die niet meer in landbouwgebruik aangegeven worden. Het is een Europese vereiste dat het Departement Landbouw en Visserij dit nagaat.

Om dit verder te verfijnen en de briefwisseling hierover te kunnen beperken, wordt vanaf 2018 nog extra informatie opgevraagd. Dit gebeurt voor de redenen ‘ALB’ (andere landbouwer), ‘GLG’ (geen landbouwgebruik) en ‘PGB’ (particulier gebruik).

Gegevens die bij het invullen van de Verzamelaanvraag niet beschikbaar zijn, kunnen nadien nog aangevuld worden. Dit kan op e-loket of, voor de reden ‘PGB’, door middel van een daartoe bestemd formulier. Dit formulier wordt bij indienen van de Verzamelaanvraag toegevoegd aan de bevestigingse-mail en bevat de gegevens die al op het e-loket ingevuld werden. De landbouwer moet het formulier invullen en opsturen naar de buitendienst van het Departement Landbouw en Visserij.

Niet altijd een overnamecode nodig

Tot 2017 moest bij elke wissel van gebruik van percelen een overnamecode opgegeven worden die de verwantschap tussen de overlater en overnemer duidt. Vanaf 2018 is dit niet meer nodig ; enkel gebruikers van percelen voor de bemestingsrechten moeten een overnamecode invullen als de gebruiker op 1 januari van de vorige campagne verschillend is. Aan de overnamecodes zelf is niets gewijzigd. Zo kan, als de verwantschap niet gekend is, ook nog steeds 'AND - Andere' ingevuld worden.

Overlappingen van percelen

Vanaf 2018 worden op e-loket enkel overlappingen van percelen getoond tussen landbouwers die beiden hun verzamelaanvraag 2018 indienden. Er zijn dus geen zogenaamde voorlopige overlappingen meer. De landbouwer zal van de overlappingen via e-mail op de hoogte gebracht worden zodat deze op e-loket nog voor de uiterste wijzigingsdatum, 31 mei, opgelost kunnen worden. Hiertoe zal een apart scherm op het e-loket toegevoegd worden.

Andere praktische wijzigingen aan de elektronische verzamelaanvraag, zoals het vernieuwde overzicht van de opmerkingen, worden snel duidelijk bij het invullen van de verzamelaanvraag op het e-loket.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer