Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 mrt 2018 14:57 

Korte Keten en grootafnemers, hand in hand?


Een opschaling van de korte keten, van individuele consumenten naar professionele gebruikers, dat was het doel van ILVO en Stad Gent in het project “Opschaling Korte Keten”. Er werd draagvlak gecreëerd en drie pilootprojecten werden doorgelicht op vlak van logistieke stromen, levenscyclusanalyse en kosten-baten analyse.

 

korte ketenStad Gent is één van de voortrekkerssteden in Vlaanderen voor wat betreft de ontwikkeling van een lokale voedselstrategie. ILVO vormde een centrale partner in hun project dat de opschalingsmogelijkheden van korte-keten-systemen beoogt. We gingen kijken in het buitenland, tekenden mogelijke pilootprojecten uit en investeerden veel in het creëren van een draagvlak bij drie groepen grootafnemers van de korte keten: de horeca, de retail en grootkeukens. Dit is niet evident. De Korte Keten is tot nu toe immers voornamelijk gericht op individuele consumenten, via voedselpakketten, boerenmarkten, thuisverkoop enz. Hoe bereik je echter professionele verbruikers in een B2B-context?

Samen met landbouwers, restauranthouders, ondernemers, grootkeukenkoks en beleidsmakers werkten we drie pilootprojecten uit, die elk andere accenten leggen in de B2B-korte keten: een ‘Boerennetwerk voor de Gentse binnenstad’, een ‘coöperatief distributieplatform’ en het ‘GeKKoS-Gents Kenniscentrum Korte Keten en Stadsgerichte Landbouw’. Het Business Model Canvas vormt hierbij een leidraad. Deze pilootprojecten werden doorgelicht, met specifieke aandacht voor logistieke stromen, levenscyclusanalyse en kosten-baten analyse. We stelden ook de vraag of en hoe elk pilootproject bijdraagt tot een transitie naar een meer duurzaam voedselsysteem. Op basis van het rapport en het gecreëerde draagvlak, zal de Stad Gent de concrete uitwerking van een van deze pilootprojecten faciliteren. Tegelijk is deze studie ook relevant voor de bredere Vlaamse context, waarin tal van initiatieven rond lokale voedselstrategie, korte keten, en stadsgerichte landbouw plaatsvinden.

Project: Opschaling Korte Keten
Looptijd: februari – november 2017
Samenwerking: Stad Gent, Universiteit Gent, Rikolto (Vredeseilanden)
Financiering: Stad Gent
Contact: Joost.Dessein@ilvo.vlaanderen.be

Link: volledig eindrapport



  Nieuwsflash
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer