Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 27 mrt 2018 17:09 

Sturen van de bitterheid in cichorei en witloof met CRISPR/Cas9 technologie


ILVO gaat aan de slag met de innovatieve CRISPR/Cas9 technologie bij de gewassen witloof en cichorei. Door te veredelen naar meer of minder bitterheid kunnen op termijn nieuwe markten in de voedingsindustrie worden aangeboord.


witloofDe productie van cichorei en witloof in België is de laatste jaren aan het dalen. Toch is er potentieel voor het aanboren van nieuwe markten. Een minder bittere cichorei wortel zou bijvoorbeeld verwerkt kunnen worden tot meel voor de bakkerij-industrie (glutenvrije koeken en gezonde snacks). Met een gevarieerder aanbod van witloof, gaande van niet-bitter tot zeer bitter, kan ook de vraag naar witloof mogelijks opnieuw stijgen.

Veredeling naar meer of minder bitterheid bij cichorei en witloof door klassieke veredeling is zeer tijdrovend, en de uiteindelijk bekomen variatie is niet zo groot. Met de techniek CRISPR/Cas9, een recente innovatieve veredelingstechniek, kunnen op specifieke, zelf gekozen, plaatsen in het genoom mutaties aangebracht worden. Deze techniek is nog niet eerder gebruikt voor cichorei en witloof. Binnen dit project wordt de techniek dus geoptimaliseerd voor gebruik in deze gewassen. Nadien kan door gebruik van CRISPR/Cas9 een specifieke aanpassing gebeuren in de genen betrokken bij de biosynthese van de sesquiterpeenlactonen, de verantwoordelijke componenten van bitterheid. Hierdoor zal de pathway, welke genen en componenten meest bepalend zijn voor bitterheid, in detail bestudeerd worden, en zullen op een snellere manier cichorei en witloof planten bekomen worden met een veranderd gehalte aan sesquiterpeenlactonen, dus mogelijks met een veranderde bitterheid. Een op punt gestelde CRISPR/Cas9 technologie voor cichorei en witloof biedt veel potentieel voor snellere veredeling naar andere kenmerken en in andere gewassen.

Project: Ontrafelen van de sesquiterpeenlacton biosynthese pathway in industriële cichorei en witloof gebruik makend van de CRISPR/Cas9 technologie
Looptijd: 2018 - 2022
Samenwerking: VIB
Financiering: FWO-SB beurs
Contact: Katrijn.VanLaere@ilvo.vlaanderen.be, Charlotte.debruyn@ilvo.vlaanderen.be, Tom.eeckhaut@ilvo.vlaanderen.be, Ellen.dekeyser@ilvo.vlaanderen.be



  Nieuwsflash
 
Aantal gevallen blauwtong in België verdubbeld in halve week tijd Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-brochure 2024 met extra driftreducerende techniek en -dop Lees meer
 
 
Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed telerLees meer
 
 
Inning van de verplichte bijdragen in de sector pluimvee 2024 Lees meer
 
 
Cofabel breidt verder uit en neemt Martens Traktor Bree overLees meer
 
 
Mening over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteitLees meer
 
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer