De preimineervlieg Phytomyza gymnostoma rukt op vanuit Zuid- en Centraal Europa naar onze contreien en zorgt voor aanzienlijke schade in de preiteelt in Vlaanderen. De schade wordt pas vastgesteld bij het schonen van de prei; meestal is de prei hierdoor onverkoopbaar. Door het recente karakter van deze plaag (op praktijkpercelen voor het eerst vastgesteld in 2012) is er momenteel geen adequate beheersingsstrategie voor handen. Daarom stelt het projectconsortium een geleide en geïntegreerde beheersingsstrategie voor de preimineervlieg in prei op.
Zes strategische onderzoeklijnen werden vooropgesteld: (1) de morfologische en moleculaire herkenning van mineervliegen, (2) een eenduidige determinatie en een directe en gebruiksvriendelijke identificatie van de plaag in het veld, (3) het ontwikkelen van een goede monitoringsmethodiek, (4) het bepalen van de levenscyclus en de fenologie, en het opstellen van een daggradenmodel, (5) het monitoren van natuurlijke vijanden in het veld en integratie van de kennis over de populatieopbouw van de natuurlijke vijanden in de beheersingsstrategie en (6) het uittesten van verschillende cultuurtechnische teeltmethoden en het bepalen van de efficiëntie van diverse insecticiden.
Naast preitelers zullen ook andere telers kunnen profiteren van de bekomen projectresultaten, zoals telers van uien en bieslook. De toeleveranciers van gewasbeschermingsmiddelen kunnen bovendien gerichter informatie geven omtrent de inzetbaarheid van hun producten, wat verder zal bijdragen tot een duurzame geïntegreerde beheersing (IPM) van deze schadelijke mineervlieg.
Project: Geïntegreerde beheersing van de preimineervlieg Phytomyza gymnostoma Loew in prei
Looptijd: 2016 – 2020
Samenwerking: PCG, ILVO, Inagro en PSKW
Financiering: IWT
Contact: hans.casteels@ilvo.vlaanderen.be