BFA heeft fors geïnvesteerd in een sluitend autocontrolesysteem om de voedselveiligheid te garanderen naar de consument toe. Dit autocontrolesysteem is gevalideerd door de bevoegde autoriteiten, door het wetenschappelijke comité van het FAVV en is geaccrediteerd door BELAC, de nationale accreditatiedienst van de FOD Economie. De Europese waakhond van de voedselagentschappen heeft de Belgische aanpak geprezen. Deze pioniersrol is nu aangevuld met een collectieve topprestatie door een reductie van 60% van het gebruik van antibiotica bij de behandeling van zieke dieren via het diervoeder. De diervoedersector tekent duidelijk een pad uit voor de hele dierlijke productiekolom.
Naar goede traditie hield de Belgian Feed Association (BFA) op de laatste donderdag van april haar Algemene Vergadering.
“De hoofddoelstelling van BFA in 2017 ”, stelt voorzitter Decadt “was het reduceren van minstens 50 % van het gebruik van antibiotica in dierenvoeders”.
“Daarvoor”, voegt Yvan Dejaegher, directeur-generaal van BFA, daaraan toe: “waren volharding, collectieve en individuele inspanningen gebaseerd op facts en figures gekoppeld aan een set van concrete initiatieven, de absolute smaakmakers voor dit succes.”
De concrete maatregelen (elektronisch voorschrift, geen AB-gemedicineerde voeders meer voor vleesvarkens ouder dan 15 weken, enkel nog voorschriften van de bedrijfsbegeleidende dierenarts) aangevuld met een doorgedreven enquête en een nooit aflatende communicatie naar de leden toe waren tools die BFA ook kan aanraden aan de andere schakels in de dierlijke productie.
Voorzitter Frank Decadt onderlijnt verder dat “de sleutelrol van een collectief succes het ver doorgedreven autocontrolesysteem is waarop complementaire, duurzame doelen kunnen worden geënt”. En verder “geen enkele fraudeur kan dergelijke stabiele structuur doen wankelen”!
“De kennis delen met de bevoegde instanties en een goede samenwerking met de bevoegde overheid zijn bijkomende troeven om een duurzame strategie te implementeren ” voegt Yvan Dejaegher daaraan toe. “De Europese waakhond van de voedselagentschappen heeft deze aanpak geprezen”.
BFA zal aan de kar blijven trekken om internationaal de strategie te helpen uitstippelen. Daartoe neemt BFA de verantwoordelijkheid op zich om het Europese Feed Safety Management Committee (EFSMC) voor te zitten. Maar tegelijkertijd waarschuwt voorzitter Decadt: “We moeten op onze hoede zijn om ons niet op sleeptouw te laten nemen door de opportunistische profileringsdrang van andere schakels in de voedselketen”. “BFA pleit voor een controleerbaar en gecontroleerd systeem met de nodige transparantie en open communicatie naar de consument die niet op het verkeerde been mag worden gezet” vult Dejaegher aan.
BFA (Belgian Feed Association), telt ongeveer 160 leden. Samen vertegenwoordigen zij 92% van de nationale productie. De sector stelt 3.600 personen te werk. Met een nationale productie van 7 miljoen ton en een omzet van 4.9 miljard euro is de mengvoederindustrie de belangrijkste toeleverancier van productiemiddelen voor de landbouw.