Op basis van die criteria en bestaande gegevens en kaarten wordt elk landbouwperceel dan in een klasse ingedeeld. Via het LIS kan je dan zien welke gevolgen de ontwikkeling van een woonwijk, natuurgebied of industrieterrein op de landbouw heeft. Zo kan het departement zijn advies opmaken en aangeven of er begeleidende maatregelen wenselijk zijn. Hierdoor werken we verder aan de ontwikkeling (en het behoud) van de landbouw in Vlaanderen.
De minister van Landbouw heeft 2018 uitgeroepen tot jaar van de data in de landbouw. De focus ligt op data die op het bedrijf ontstaan en die de landbouwer ondersteunen in zijn bedrijfsvoering. Maar ook het slimme gebruik van data door de overheid verdient aandacht, daarom dit voorbeeld.
Landbouwimpactstudie
De landbouwimpactstudie, kortweg LIS, is een informaticatool waarmee een bepaald gebied op basis van beschikbare gegevens landbouwkundig wordt geanalyseerd. Het geeft indicatief de impact van een gebiedsontwikkeling weer (bijvoorbeeld door infrastructuurwerken of verkaveling) op de gekende landbouwpercelen en de agrarische bestemming.
Daarbij geeft de LIS ook waardevolle informatie over de landbouwkundige aspecten van een bepaald gebied in Vlaanderen. Hierbij geeft de LIS een beeld van het landbouwgebruik, landbouwstructuur, landbouwwaarde en landbouwkader en geeft het antwoorden op vragen zoals: hoeveel actieve landbouwers telt het gebied, hoeveel landbouwers hebben er hun bedrijfszetel, … Op vraag geeft de LIS ook budgettaire inschattingen voor gebruikersbeëindiging, gebruikerscompensatie en bij de actieve inschakeling van het gebied als overstromingsgebied.
Belangrijk is dat LIS geen nieuwe gegevens creëert, maar duiding geeft op basis van bestaande gegevens. De LIS probeert steeds zo goed mogelijk in te spelen op nieuwe mogelijkheden, gegevensbeschikbaarheid en inzichten om duiding, objectiviteit en transparantie te verzekeren. Daarom worden de ervaringen meegenomen bij de ontwikkeling van een volgende versie. Zoals ze de inzichten verworven bij de Instandhoudingsdoelstellingen, het geactualiseerde Sigmaplan en andere projecten reeds verwerkte in de huidige versie.
U kan hier een PDFLIS voor een bepaald gebied in Vlaanderen, als voorbeeld raadplegen zoals wij het gebruiken en zoals het op vraag aan een openbaar bestuur wordt overgemaakt.
Om het resultaat zo duidelijk mogelijk te interpreteren, heeft het Departement Landbouw en Visserij een DOCduidingsdocument opgesteld. Wij raden u aan dit document door te nemen indien u uitgebreide informatie zoekt rond de mogelijkheden van LIS.
De gebruikte persoonsgegevens worden geanonimiseerd, verwerkt en sterk gegeneraliseerd weergegeven in de LIS, waardoor ze aan de geldende regels inzake gegevensbescherming voldoet. Dit werd afgetoetst met Vlaamse Toezichtscommissie.
Wenst u, als openbaar bestuur, een LIS voor één van jullie projecten, neem dan contact op met de buitendienst van het gebied. Motiveer hierbij uw aanvraag, zodat we kunnen toetsen of het past in onze werking, geef de gewenste budgettaire inschattingen en geef ook de contour van het gebied (shapefile met polygoon in Lambert72 coördinaten) door.