Terwijl minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) wat grapjes maakte met de Kamerleden die hem ondervroegen en beloofde dat de audits over het FAVV nog voor de zomer beschikbaar zullen zijn, vielen speurders een kilometer verderop binnen bij het voedselagentschap. Twee uur lang doorzochten ze op vraag van de onderzoeksrechter de kantoren. Op zoek naar bewijs om zijn vermoedens te staven dat vorig jaar foute informatie is verspreid over de fipronilcrisis.
Het voedselagentschap benadrukt dat het zijn volle medewerking verleent. “Het is nog niet duidelijk of het onderzoek zich op het agentschap concentreert”, zegt de woordvoerder. Ook minister Ducarme wil niet vooruitlopen. “Het gerecht moet zijn werk doen.”
Feit is dat de fipronilcrisis zo weer opspeelt. Ducarme had in de zomer van 2017 nog maar net zijn ministerspost opgenomen, toen bleek dat de pesticide in Belgische en Nederlandse eieren was geraakt. Aan de bron van de besmetting lagen twee frauduleuze bedrijven die met een wondermiddel tegen bloedluis kwamen leuren. In ons land werden 77 miljoen eieren vernietigd en 1,9 miljoen kippen geslacht.
Politiek werd het pas echt explosief door de gammele communicatie van het voedselagentschap zelf. Dat had zes weken gewacht om het parket en de voogdijminister op de hoogte te brengen. Ducarme beval later een volledige doorlichting.
De nieuwste uitloper van het schandaal veroorzaakt voorlopig weinig deining. “We moeten het onderzoek afwachten”, zegt Kamerlid Leen Dierick (CD&V). “Dit is natuurlijk niet goed voor het vertrouwen.” Bij de oppositie klinkt het dat er nog meer aan het licht zal komen. “Heeft de topman van het FAVV de voorbije zomer de waarheid niet verteld?” stelt Kamerlid Annick Lambrecht (SP.A). “Het zou kunnen.”